Gay Soul Robert

'Gay Soul-weekend', vrijdag 06/03/2009 tot en met zondag 08/03/2009, Het Bosgoed, Lunteren.

Tijdens het 'Mannen En Seksualiteit'-weekend, in september 2008 in De Glind, wist ik al zeker: ik zou in maart 2009 absoluut het 'Gay Soul'-weekend in Lunteren doen!

Het thema van de workshop, 'gay soul', vertaal ik voor mezelf graag met zoiets als 'sprankelende ziel': ik heb moeite met de voorwaarden die de maatschappij aan de mannelijke rol stelt en ik ben allergisch voor de begrenzende etiketjes met betrekking tot gender en seksualiteit.

Met dit uitgangspunt vertrok ik vrijdag 06/03 naar Lunteren. Ik merkte dat ik me op vrijdag stromend voelde. Priv doet het contact met X. me goed, het werkt bekrachtigend en bevestigend, ik voelde me totaal anders dan tijdens het 'Mannen En Seksualiteit'-weekend. En op de vrijdagavond sprak ik me daarover voor de eerste keer van mijn leven uit: dat ik uit duisternis, eenzaamheid, isolatie vanaf het begin van dit jaar, dus met de indirecte hulp van X., op weg ben naar helderheid, licht, transparantie.

Zaterdag 07/03 verliep voor mij echter totaal anders. Op de vrijdag voelde ik me redelijk open maar op de zaterdag zette ik de hele boel klem in mezelf. Ik hield me, zo stel ik nu achteraf vast, teveel vast aan de meer letterlijke betekenis van 'gay soul', een buitengewoon geldig etiketje dat echter bijna de gehele dag, met daaronder de stem van mijn innerlijke criticus, op een verwarrende en zelfs angstaanjagende manier bleef rondhameren in mijn hoofd: hoor ik hier wel, is dit wel iets voor mij, pas ik hier wel, wat doe ik hier?

Dat deed ik dus allemaal zelf - ik worstelde.

Na het diner trok ik me terug op mijn kamer, nam een stoomdouche, rustte wat - en voelde me daarna prompt als herboren! Alles viel blijkbaar, na een dag hard aan mezelf werken, opnieuw en steviger op zijn plek voor mij.

Om half negen begon de grote groep, de zogenaamde bonte avond, en het werd een avond die ik nooit van mijn leven meer vergeten zal! De entourage, met al die flakkerende waxinelichtjes, de mannen met hun liederen en ontroerende verhalen over hun dierbaarste voorwerp, echt zo waanzinnig gewoon. Het was een avond van grootse menselijkheid: mijn laatste oordelen smolten als sneeuw voor de zon in mijn hoofd.

Op zondagochtend 08/03 sprak ik me opnieuw uit, voor mezelf, uitgesprokener: z ben ik. Biseksueel noch heteroseksueel noch homoseksueel - ik ben grenzeloos seksueel. En als man ben ik vrouwelijk - meer vrouw dan man: ik ben alles n niets. (En prompt ontmoette ik in de pauze, bij wijze van beloning, herkenning bij n van de deelnemers: wr een stapje!)

Dit uitspreken van hoe ik ben is nog belangrijk voor mij: ik zet mezelf er mee op mijn kaart. Z ben ik: alles n niets. En zo nam ik in de middag ten slotte afscheid van iedereen. Het was heerlijk de dierbaarste mannen te omhelzen en me, nogmaals, steviger te voelen, meer verankerd in mezelf. Ik was absoluut tevreden: ik was bij mezelf gebleven en had me conform mijn waarheid uitgesproken en opnieuw uitgesproken. Het verhaal van de in elkaar vallende puzzelstukjes kortom.

Het mooie na een workshop van de stichting Mannenwerk is altijd the day after the night before. De nawerking van 'Gay Soul' blijkt aanzienlijk. Ik schrijf dit nu op dinsdag 10/03 en zonder overdrijven: ik zweef een soort boven de huizen van de stad. Helemaal ok met mezelf: ik heb op dit moment alles van hechting losgelaten. Er is alleen nog maar gevoel en voelen. Alles waaraan ik vasthoud en waarmee ik dingen in mezelf vastzet (prachtige uitdrukking: 'vastzetten'): ik ben het me vandaag allemaal bewust. Ik zie l mijn patronen. Ik voel me open, als een kanaal waar het leven doorheen stroomt, en ik denk: wat jammer dat ik me nog niet zo gedurende de afgelopen workshop voelde - ik had bij wijze van spreken alle mannen in n beweging kunnen omarmen!

Hier hoor ik dus bij tijd en wijle thuis, hier pas ik in, dit is waar mijn energie van stroomt: te zijn onder mannen en op (in)voelende wijze intieme gedachten en gevoelens uit te spreken. Om samen te lachen en te huilen, om in de ochtend mee te ontbijten, om aan contactoefeningen en lichaamswerk mee te doen. Om mee te vertrekken en om mee aan te komen, ieder moment, opnieuw en opnieuw.

Edgard, Hendrik, Johan, Robbert , Vivan: ontzettend bedankt voor dit opnieuw diep doorwerkende weekend - ik ben er snel weer bij!

Robert .