Home Stichting Mannenwerk, bestuur, medewerkers, geschiedenis Agenda 2010 met info over meerdaaagse workshops en avondsupportgroepen Nieuwsbrief, het laatste nieuws van Stichting Mannenwerk Magazine met actuele verhalen Mannenlinks, webadressen voor de man van NU! Contact met Stichting Mannenwerk    
 
 
 
  Gaysoul 2011

info

praktische info
programma

inspiratie

ervaringsverhalen
workshopleider
locatie
annuleringsregeling

 

 

RESERVEREN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Workshopleider Johan van Breukelen 

Johan van Breukelen Johan van Breukelen (1952), beeldend kunstenaar & workshopleider. Hij is sinds 1985 verbonden aan het mannenwerk. 25 jaar training en ervaring in het leiden van groepen rondom bewust zijn in het hier en nu, contact maken en het creatief vormgeven van je eigen leven.  Daarnaast werkt hij als coach bij verschillende projecten waarbij bedrijven, organisaties en individuen ondersteund worden bij verandering.

Johan  werkt ook in deze workshop weer nauw samen met een team van medebegeleiders

 

Terugblik op het ‘Gay Soul’ mannenweekend van 

12 t/m 14 maart 2010

door Johan van Breukelen, workshopleider

GAY SOUL  2010Ergens in de jaren tachtig hoorde ik Herman Cools * (destijds theoloog in opleiding) als deelnemer op een mannenwerkworkshop de zin uitspreken: ‘Homoseksualiteit is een roeping!’

Deze zin is bij mij altijd blijven hangen. Het idee dat het gegeven ‘homoseksualiteit’ iets is wat je oproept om wakker te worden prikkelt me enorm. Het is sowieso een tegenspraak op de negatieve boodschappen die velen met mij hebben gehoord in hun leven. Niemand stond te juichen toen we onze homoseksualiteit bekend maakten! Veel homomannen hebben dit ook nog eens verinnerlijkt en voelen zich diepweg niet helemaal goed zoals ze zijn.

Als ik naar de grote lijnen van mijn leven kijk ben ik blij met mijn homoseksualiteit. Het heeft er toe geleid dat ik steeds beter mijn eigen weg heb leren gaan. Dat ik nieuwe wegen moest maken om datgene te doen wat ik echt wilde doen. Zoals bijvoorbeeld in mijn kunstenaarschap, waar ik probeer ‘(homo)seksuele energie’, het letterlijk en figuurlijk onzichtbare, zichtbaar te maken en de kijker voorbij de vorm te laten kijken. 

Ook de kinderen in mijn leven zijn via een geheel eigen weg tot stand gekomen. Zo werd het gegeven ‘homoseksualiteit’ ook hierbij een kans om creatief te zijn met wat er is. Daarnaast is er ook nog altijd een beetje de angst voor het anders zijn. Het volwassen bewustzijn weet dat dit een oude kinderangst is. Dit te beseffen maakt dat ik het nu niet meer serieus hoeft te nemen. Dit maakt de weg vrij om weer oorspronkelijk te durven zijn.

Het mannenwerk is voor mij al 25 jaar een podium, een arena voor zelfonderzoek en inspiratie. We werken meestal met homo-bi en hetero mannen. In die volgorde. We sluiten niemand uit. Juist met heteromannen erbij, komen ook de ‘oude’ verhalen over ‘niet goed zijn’ weer tot leven. Bij de eerste GaySoul workshop in 2008 was er ook een heteroman als deelnemer. Ik had hem speciaal uitgenodigd omdat hij vertelde dat hij vaak in zijn leven een etiket opgeplakt kreeg van ‘vreemd’ en ‘anders’ te zijn. Deze man heeft zich als een vis in het water gevoeld tussen 31 gay mannen, omdat hij kon zijn wie hij was. Gewoon een oorspronkelijke man!

Op de avond voorafgaand aan de derde ‘Gaysoul’ workshop was Herman Cools bij mij thuis te gast en we spraken samen over homoseksualiteit. Over de vreugde, de pijn, de schaamte, over wat het kost en wat het brengt en de kansen om te groeien op spiritueel gebied! Hij noemt homoseksuelen ook wel eens een ‘apart volk’. Een bijzondere kijk op een groep mensen die deel uitmaakt van de wereldbevolking , waar een potentieel van ‘anders zijn’ ook een kans is voor groei!  Homoseksualiteit heeft altijd over de hele wereld en in alle culturen bestaan. Er zijn altijd mannen geweest die naar mannen verlangden. Er zijn culturen (geweest) waar vormen van homoseksualiteit  een gewaardeerde plaats en functie hadden, b.v. als intermediair tussen mannen en vrouwen , tussen de hemel en de aarde, goden en mensen.

Voor mij was het samenzijn met Herman een mooie voorbereiding op een weekend met gay mannen. Ik had al veel voorwerk gedaan rondom het thema en was van plan dit meer dan ooit in het programma te stoppen. In het mannenwerk zijn we meestal wat terughoudend met het inbrengen van thema’s, omdat er altijd al zoveel is! Als je echt durft stil te staan bij het samenzijn en onder ogen zien wat er in het hier en nu speelt dan heb je je handen vol!

Het thema GaySoul was er in de presentie en diversiteit van de aanwezige mannen. Mannen met verschillende aanvliegroutes die landden in een kring van ruimte en aandacht en liefde. Kortom, dalen, landen, en thuiskomen. Luisteren met het hart en je intuďtie volgen en je vervolgens uitspreken over je (homoseksuele) leven. Je diepste verlangens, je angsten, je vreugde kenbaar maken. Aan elkaar en aan jezelf. Stilstaan bij hoe het is om dat in het hier en nu te doen. Afstand nemen van het denken in je hoofd en daarmee meer ruimte en contact maken voor je ziel en zaligheid.  

Cirkels zijn oeroude symbolen van verbinding. In veel culturen worden ze als heilig beschouwd. Een kring werkt soms ook als een arena, waarbij het kan voelen alsof je voor de leeuwen wordt gegooid. Binnen deze cirkel is er moed voor nodig om je werkelijk uit te spreken over wat er in je leeft, klein en dichtbij. Rond te durven te kijken, en te voelen hoe dat is. Elkaar en daarmee je zelf in de ogen te zien, te ontmoeten. Uiteindelijk levert dat altijd meer innerlijke vrijheid op

Op de laatste avond van de workshop een open podium. Een Cirkel van aandacht, ruimte en liefde, om de ziel te onthullen via muziek, zang, dans, poëzie, verhalen. Uniek in de wereld en zeker in de homogemeenschap! Wat een kracht en schoonheid en energie zit er in dit ‘aparte’ volk! Goed om zo’n weekend bij elkaar te komen. Om vervolgens de wereld in te gaan en te doen wat je te doen staat. In de wetenschap dat je er niet alleen voor staat. En in het besef dat geen stap die je zet en geen woord dat je spreekt de wereld onveranderd laat!

Johan van Breukelen

*Herman Cools is auteur van; 'Het schitterende duister. Spiritualiteit met beide benen op de grond.'

 

 

 

 

 

 

GAYSOUL Magazine

Vaak wordt gedacht dat je eerst uitgebreid moet leren mediteren, spirituele boeken moet lezen en een lange en moeilijke weg  moet afleggen om in contact te komen met je ziel en zaligheid. Ik denk dat het veel dichterbij ligt dan we vaak denken. Het creëren van ruimte, liefde en goede aandacht in een groep maakt de weg vrij voor je eigen wijsheid en je levensvreugde.

De kunst is om te beseffen wat er in het hier en nu al is, en het vermogen om daar contact mee te maken.

Het is mogelijk om met een groep homo- bi mannen  op een krachtige en liefdevolle wijze bij elkaar te zijn. Met ruimte voor wanhoop en gemis en de mogelijkheid om in contact te zijn met je ziel en zaligheid. Je bewust te zijn van je eigen oordelen en daarvan een milde toeschouwer te worden. Uniek in de ‘homo gemeenschap’!

Door ons iedere keer weer op te richten en met goede aandacht te zijn met wat er is creëren we samen een bron. Een reservoir van inspiratie waar tegelijkertijd ook ruimte is voor de pijn, het ongemak, het onvermogen soms.  

In de gelaagdheid van ieders leven reizen we naar onze bezieling. We spreken onze diepste verlangens uit, en maken ze zichtbaar. We spreken over wat ons te doen staat om dit verlangen werkelijk te maken. Soms zien we dat het vaak al werkelijkheid word door je er alleen maar over uit te spreken. 

Johan van Breukelen

workshopleider 

meer ervaringen van deelnemers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011 © Stichting Mannenwerk