Hendrik Grashuis

“Een tak die breekt maakt meer geluid dan een bos dat groeit”

Hendrik2008Dinsdag 31 maart 2015 is Hendrik Grashuis, onze liefdevolle vriend en inspirerende workshopleider, zijn laatste reis begonnen.

Hendrik was sinds 1988 actief als medebegeleider bij het Mannenwerk. In 1995 was hij een van de oprichters van Stichting Mannenwerk en tot 2010 was hij de voorzitter. In 2012 nam Hendrik het workshopleiderschap over van zijn partner Johan van Breukelen na diens overlijden.

Voor heel veel mannen die door de jaren heen hebben deelgenomen aan de activiteiten van Stichting Mannenwerk was Hendrik een belangrijke bron van inspiratie.

Hendrik kenmerkte zich door zijn bescheidenheid en de rust die van hem uitging. Door zijn ruimhartige uitnodiging aan alle mannen die de workshops bezochten om zich kenbaar te maken, om zich uit te spreken over datgene wat hen echt bezigheid en om daarover mild te zijn.

Hendrik was de man van het welkom voor alles wat er is, mooi of lelijk, lief of pijnlijk, WELKOM! Hij stimuleerde je stil te staan en dan alles welkom te heten wat zich aandiende. En als je dat een beetje lukte vond hij dat prachtig, ‘een beetje is al heel wat’ zei hij dan. In die zin was Hendrik niet van de grote gebaren, maar van juist van klein en dichtbij. Als er schijnbaar heel weinig gebeurde, vond hij het juist interessant worden. “Een tak die breekt maakt meer geluid dan een bos dat groeit”

Het welkom gold voor een ander maar ook voor zichzelf. Ook zijn eigen pijn en verdriet, na het overlijden van Johan, wist Hendrik welkom te heten en om te zetten naar iets positiefs dat kracht en nieuw leven bracht. Stap voor stap en dag na dag. Eind vorig jaar ervoer hij weer meer ruimte voor iets nieuws, hij was nieuwsgierig naar wat komen zou. Dat het nieuwe het naderende einde was wist hij ook welkom te heten en te beleven.

Ook in de laatste weken genoot Hendrik nog van het leven en van de schoonheid van kleine dingen. Elke dag waren er leerzame momenten en ontmoetingen, voor Hendrik maar ook voor ons, de mensen om hem heen.

We zijn dankbaar dat we samen met Hendrik het Mannenwerk vorm hebben mogen geven en zullen dat met hem in ons hart ook blijven doen, stap voor stap, dag na dag.

De leidersgroep
Stichting mannenwerk

45 thoughts on “Hendrik Grashuis

 1. Ik herinner me Hendrik van mijn eerste mannenwerkweekend. Toen ik mijn verhaal vertelde in de groep zag ik vooral zijn gretige blik en hoe hij zich echt inleefde in mijn verhaal. Zijn ogen boorden zich diep in mij en twinkelden bij elke grappige anekdote. Dit gaf me bijzonder veel erkenning en vertrouwen.
  In de stilte van de ochtend vertrok hij op een dag om in een monnikenkoor mee gregoriaanse gezangen te gaan zingen. Salve Regina , mater misericordia zal het ijl geklonken hebben met warme, rustige volwassen mannenstemmen. Hendrik wist zich te verbinden met ons in het hier en nu en tevens voelde hij zich gedragen door een groter onnoembaar groter geheel. Bij de terugkeer showde hij zijn monikkenpij en moesten we lachen.
  Tijdens mijn tweede mannenwerk was Hendrik nog in een rouwfase om het overlijden van zijn allerliefste maatje. Ik had de indruk en het diep gevoel dat het hem stil maakte en broos maar tegelijkertijd ook wijs. Ook hier had ik het gevoel dat hij zich gedragen wist door iets groter. Een diepe liefde die niet stopt bij overgang van leven naar dood.
  Hendrik ik vond het fijn je ooit te hebben ontmoet en ben je dankbaar voor wat je voor Mannenwerk hebt betekend.
  Jan Gits

 2. lieve mannen, alle goeds en liefde voor jullie in deze dagen en ver daarna nu jullie naaste vriend en mannenwerker is afgereisd, zoals het in het bericht staat. Hendrik en Johan staan voor mij voor mannenwerk en ik zal nog heel vaak hun steun en goede raad in gedachten houden.

 3. Lieve Hendrik, nu is het dan toch zo ver. Dankbaar dat ik je zo intens heb mogen ontmoeten en met liefde wens ik je een goede reis. In het besef dat je met ons allen verbonden blijft dank voor hoe je je leven hebt geleefd en veel mannen daarmee veel hebt gegeven. Allen die je lief zijn wens ik veel kracht en samen-zijn de komende tijd.

 4. Hendrik is vijfentwintig jaar een broer, een vriend, een inspiratie en een voorbeeld geweest voor me. Door in zijn nabijheid steeds opnieuw zijn radicale ‘welkom’ te hebben kunnen zien, voelen, horen en ervaren is hij blijvend deel van me geworden, in hoe ik kijk en ben. Wat een verlies. En dichterbij dan ooit.

 5. Ik schrik van dit bericht. Al even geen contact gehad met Mannenwerk. Ik herinner mij de mooie gesprekken naar aanleiding van het onderzoek dat ik bij Mannenwerk heb gedaan. Hendrik straalde in alles rust en vrede uit, een prachtmens! Veel sterkte voor iedereen die hem nabij is.

 6. Lieve Hendrik, wat fijn dat ik je heb leren kennen. Je hebt bijgedragen aan een paar grote omwentelingen in mijn leven. Ik heb je ervaren als een groot leraar op het gebied van geweldloosheid en onvoorwaardelijke liefde. Ik ben dankbaar dat je zoveel mannen hebt kunnen ondersteunen en inspireren in hun leven… Ik wens je een mooie reis richting het Licht…

 7. Dag lieve Hendrik,

  Wat ontzettend fijn om jou gekend te hebben. Gisteren deed ik even mijn ogen dicht en zag je voor me. Je liep over over een soort pad. Je was licht en het was licht in jou. Je ogen twinkelden. Ik heb geen idee waarnaar je op weg was, maar het voelde goed, alsof je al aan een nieuwe reis was begonnen. Hopelijk hebben ze daar ook mooie psalmen.

  Heel veel liefs!

 8. Wens jullie allen veel sterkte na het overlijden van Hendrik Grashuis .

  Mede door de afstand is het er voor mij nog niet van gekomen ….daardoor Hendrik niet gekend. Op de foto een warme- symp. uitstraling .

  Met vr. groet .

 9. Lieve Hendrik,

  je gaf mij een gevoel welkom te zijn als mens, als man. Je kon een sfeer creëren, waarin ik me welkom voelde mezelf te laten zien. Ik hoop dit voort te zetten ook nu jij lichamelijk niet meer bij ons aanwezig bent.

  Lieve Hendrik, het ga je goed, waar je ook bent. Voel je gedragen door alle mannen voor wie jij een speciale betekenis hebt.

 10. 2 Mensen in mijn leven hebben mij laten zien dat de weg die ik al volgde de juiste is. Johan en Hendrik

  Een paar weken geleden heb ik Hendrik nog persoonlijk aan de telefoon gehad en hem een goede reis gewenst naar zijn partner naar de rust ,de vrede en het Licht toen hij mij vertelde dat hij klaar stond om naar het Hospice te gaan.

  waarlijk hele bijzondere en inspirerende mensen.

  Eens zullen wij elkaar weer ontmoeten.

 11. Lieve Hendrik
  Je was me heel dierbaar. Je stem klinkt nog na. Je was (en bent nog) zo nabij en haalde vaak de woorden uit mijn mond … tastend en zorgvuldig , ja treffend ! Wat een plezier en toewijding! Dank!
  Dag lieve , milde man !

 12. lieve Hendrik, samen met Johan waren jullie voor mij decennia geleden al een lichtend voorbeeld.
  Dank je wel voor je liefde en je heel eigen lach.
  Hier brandt een kaars voor jullie.
  Johan en Herman

 13. Lieve Hendrik, in de afgelopen jaren heb je heel veel voor mij betekend door mij te helpen de weg te vinden om mijn verdriet te verwerken, een nieuw en eigen leven op te bouwen, en op mijn beurt weer wat te betekenen voor mensen om mij heen. Ik zal je vreselijk missen, maar ergens ben je er nog; dat voel ik. Jules.

 14. Met dit verlies missen we de basis van Mannenwerk, moge de andere begeleiders in de geest van Johan en Hendrik dit mooie werk voortzetten.
  De drie oud-nieuw bijeenkomsten zijn voor mij een mooi, waardevolle levensles geweest voor mijn verdere leven. Ik wens alle naasten in mannenwerk en familie heel veel sterkte bij dit afscheid. De mooie herinneringen en levensinstelling van Johan en Hendrik geven ons en jullie hiervoor de kracht. Jo

 15. Vaarwel en tot ziens lieve vriend. Goede reis. Wat een eer je gekend te hebben. Dankbaar voor de mooie momenten die we samen hebben beleefd.

 16. Lieve Hendrik,
  Had me zojuist weer ingeschreven voor het aankomende mannenwerk weekend volgende week. In de uitnodiging schreef je al dat je niet zeker wist of je er nog bij kon zijn. Hierdoor ben ik ook opnieuw geraakt van dit verdrietige bericht. Ik heb enorm van zowel Johan als jou mogen genieten en ben alleen wat gerustgesteld door jullie hereniging. Zo open en oprecht in het licht van de liefde, mocht ik jullie altijd ervaren. Ik wens alle nabestaande en geliefden veel sterkte met het afscheid.

 17. Het onverwachte bericht van het overlijden van Henrik raakte me diep. Weer een liefdevol mens minder onder ons. Maar een meer in ons hart. Nu is ‘t aan ons, zou hij gezegd kunnen hebben, om de liefde te leven en vorm te geven en… er transparant voor te worden.
  Hendrik, ik heb je maar een keer ontmoet, je bent onvergetelijk. Ik wens je Mannenbroeders alle wijsheid om het werk van jou en Johan in jullie geest voort te zetten.

  Voor altijd in mijn hart,

  Lovis

 18. Lieve Hendrik, dank je wel voor wat je me hebt aangereikt, voor wie je was en bent in mijn leven. Dag Hendrik.

 19. Henrik is niet meer onder ons, maar ik bewaar hem bij me in zijn oprechtheid en zijn gulle welkom, in dankbaarheid!
  Johan en Henrik hebben beiden Mannenwerk zoveel goede energie meegegeven, dat ik hoop dat ieder die het werk voortzet hieruit mag blijven putten

 20. Hendrik heb ik voor het eerst leren kennen bij een Mannen weekend in Vormingscentrum De Marnewier in Witmarsum eind jaren ’80. Hij begeleidde groepen maar Hendrik herinner ik mij vooral achter de piano, ons begeleidend: Can’t help lovin dat man of mine.
  Dat beeld is mij bijgebleven na al die jaren. Hij achter de piano en wij al zingend los gaan!
  Het is zijn aandacht, zijn liefde voor dat werk, zijn liefde voor de muziek die ik mij herinner. Ook na al die jaren. Dat neem ik mee, wat mij betreft in mijn leven en ik denk ook daarna. Ik hoop dat het voor hem ook zo is. Ik hoop dat het nu voor hem goed zal zijn. Vaarwel!

 21. Zelden iemand ontmoet die zo inspirerend was door een ingetogen maar zo krachtige menselijkheid. Een werkelijke onbevooroordeelde interesse in anderen en het echt kunnen en willen luisteren naar hen maakte je tot een bijzondere, lieve man. Dat je mag voortleven als voorbeeld voor velen.

 22. Allen die Hendrik na staan wens ik veel sterkte. ik ontmoette Hendrik eind jaren 90 in de Glind. Draaide daarna muziekcasettes van trio Thijs kaal om te kunnen genieten van mooie teksten en de begeleiding van Hendrik.

  Een bijzonder warm mens heeft ons verlaten.

 23. Beste mannen, wat een gemis en verdriet. Ik heb Hendrik twee jaar geleden meegemaakt met een workshop bezielend leiderschap. Inspirerende, warme, gevoelig mens. Sterkte voor de familie! Bart

 24. Lieve Hendrik,
  Je milde liefdevolle uitstraling, van dat het goed is, wat het ook is, zie ik zo weer voor me. En daar dan ook nog de rust in vinden, inspireert me nog steeds. Dankjewel dat onze wegen elkaar kruiste.
  Veel sterkte en warmte aan het mannenteam, om in zón korte tijd, twee steunpilaren te verliezen is veel.

 25. Bijzonder, om voor zoveel mooie mensen inspirator te zijn en zelf te worden geinspireerd door zoveel mooie mensen. Dank voor de ontmoeting, mooi mens, lieve Hendrik. Je bent nu weer bij Johan.

 26. mannenwerk
  man! wat een werk!
  en wat een mooi werk

  dank je wel dat je er was
  dank je wel hoe je er was
  dank je wel met wie wie je er was
  dank je wel voor wie je er was

  een gebaar
  een blik
  een woord
  een aanraking
  telkens omringd met liefde en daadkracht

  mannenwerk
  man! wat een werk!
  en wat een mooi werk

 27. Lieve Hendrik, heb je maar kort meegemaakt maar jij was voor mij
  een geweldige warme persoonlijkheid, een mens dat eeen voorbeeld
  was voor mij. Bedankt voor je lieve mail. wouter

 28. Dag Hendrik,
  Ik herinner je als een zielsverwant die het vermogen bezat een ander groter te laten zijn dan jij zelf. Altijd dienstbaar en betrokken bij je naaste medemens. Daarnaast bewonder ik je enorme wilskracht vorm te geven aan datgene waarvoor je stond. Dank dat ik je heb mogen leren kennen. Bedankt!

 29. He mannen van Mannenwerk,
  Wat een verdrietig nieuws! Jullie allemaal gecondoleerd met het overlijden van Hendrik; een mooi mens die jullie zeker zullen missen en wij allemaal als we weer bij elkaar zijn. Ik wens jullie heel veel sterkte. Groetjes, Guus

 30. Hendrik heeft een essentieel verschil gemaakt in mijn bestaan. Ik ben hem daar dankbaar voor. Hij zal voortleven in mijn verdere leven.

 31. Uit een reactie op het bijwonen van het mannenwieekend van 2010:
  Ik mocht contact maken met mijn gevoel, mijn ziel
  Een heerlijk moment om te zien hoe Hendrik het zo overtuigend wist te zeggen. Dat hij van zich zelf voelt dat het goed is zoals het is.
  En dat durven uitspreken,
  Op een fantastische manier wisten Hendrik en Johan het contact met het diepere zelf te maken.
  In vol respect naar iedereen.
  In volle overgave ook naar hun eigen gevoelens, hun eigen zijn
  Ik mocht kontact maken met mannen op een manier die uitreikt naar mijn diepste innerlijk,
  Van dat van mezelf, maar ook van alle andere deelnemers,
  Het werd een heerlijke ervaring,
  waarin ik uiteindelijk vrede kon vinden met dat wat ik ben
  Er kwam hoop dat er een uitweg is uit de neergaande spiraal van teleurstelling, wanhoop, zelfhaat, intens verdriet.
  Hendrik, Johan, allebei heel, heel hartelijk dank voor jullie inspiratie, vriendschap en vertrouwen!

 32. Hendrik Grashuis, een prachtige, liefdevolle man met een krachtige uitstraling van hier sta ik in mijn hart en ziel. Je hebt een mooie boodschap doorgegeven van vader op zoon aan je andere geliefden en intieme vrienden. Het mannenwerk is en blijft het anker waaraan je veel intrinsieke waarden hebt toegekend. Ik ben je dankbaar voor al het goeds wat je gegeven hebt en dat je er was voor je kinderen. Ik wens je een goede reis naar je geliefde Johan en wie weet dwarrelt er zo dadelijk hemelstof neer, dat zoveel licht geeft dat er heel veel mannenharten open breken en verbroederen.

 33. Ik heb Hendrik maar terloops meegemaakt, in een mannenweekend, zo’n 9 jaar geleden. Zijn liefdevolheid heeft zo’n indruk op me gemaakt dat ik zijn vertrek als een verdriet ervaar.
  Een mooie foto van een mooi mens!

 34. Dag lieve Hendrik, je hebt me veel moois laten zien, maar het mooiste is denk wel dat je me liet zien hoe onvoorwaardelijke liefde er uit ziet. Fijne reis.

 35. Lieve Hendrik,
  De dag dat jij gestorven bent Hendrik, probeerde ik jou nog te bellen via je mobiele nummer. Het voelde vertrouwd je stem te horen via je voicemail. De rust waarmee je sprak voelde aangenaam en ontspande mij. Ik had het telefoontje naar jou wat uitgesteld want ik dacht waar moet ik het met je over hebben. Over jouw naderende dood?
  Jouw stem en de herinneringen aan jou maakte dat ik dichter bij mezelf kwam en bij jou. Ook dichter bij de dood. Ik heb me vergist, ik had contact met jou kunnen maken zonder alvorens al te weten waarover het zou moeten gaan. Ik voel dat ik het nu wel doe, contact maken, je voelt nu zo dichtbij.
  Dag lieve Hendrik, doe je lieve man Johan de groeten als je hem tegenkomt.

 36. Vandaag dat bericht in De Volkskrant. Tussen al het heftige wereldnieuws een schok. Een zwarte stilte op een witte pagina. Gedachten gaan terug naar 28 jaar geleden. Hoe het begon. En daarna.
  Ik heb mijn leven te danken aan het mannenwerk. Aan allen die er waren. Aan Hendrik. De pianoman. De rustige. De wijze. De bezorgde.
  Slechts 65 geworden. Nog exact ook nog. Hij had meer verdiend.

 37. Walter van Ruitenbeek
  en alle andere mensen van de stichting Mannenwerk.
  postbus 19148
  3501 DC Utrecht

  Beste Walter,

  Je e-mail over het overlijden van Hendrik Grashuis deed mij stil vallen.
  Met grote dankbaarheid zal ik aan hem denken.
  Hij was één van de spillen van de stichting mannen werk.
  Als trouwe klant weet ik dat ik erg veel geleerd heb van jullie workshops.
  Één van de belangrijkste zaken vond ik bijna altijd het zogenaamde indalen.
  Het langer stil staan bij moeilijke dingen in ieders leven.
  Momenteel heb ik veel last van liefdes verdriet, dat zich overigens voor de helft ontwikkeld heeft in Utrecht.
  Door vervelende omstandigheden gaat het mij niet lukken om naar jullie komende workshop te komen.
  Als alles volgens plan verloopt- af en toe een hele opgave kom ik naar de workshop rond oud en nieuw.
  Ik wens jullie sterkte, mildheid, warmte en verbondenheid met elkaar bij het verlies van een geweldig levenskunstenaar.

  Hendrik Grashuis

 38. Lieve allen betrokkenen bij Hendrik en Hendrik zelf

  Lieve Hendrik, je bent je laatste illusie verloren waarschijnlijk, want je hebt kunnen gaan, doordat je je hebt gerealiseerd dat je lichaam en geest niet van jou zijn.

  Hoe zal dit voor je zijn nu?

  We weten het niet. Jouw verschijnen gaf me troost, en je verdwijnen geeft verdriet.

  Rust in vrede.

  En veel sterkte en kracht voor allen voor wie hij dierbaar is.

  Eric-Jan Evers

 39. Eind jaren 80, begin jaren 90 was ik betrokken bij Mannenwerk.
  Destijds theologie studerend, werd ik zeer geínspireerd en geraakt door
  mannen zoals Johan en Hendrik, belichamers van “gay-spirituality”, nu opnieuw met elkaar verbonden in een andere dimensie.
  Ik wens allen die Johan en Hendrik dierbaar waren heel veel sterkte,

  Jan Bruinsma

 40. Lieve Hendrik,

  Een paar weken voor je sterfdag stuurde ik je een kaart en een persoonlijke brief. Over de vele bijzondere en warme herinneringen die ik koester aan de vele momenten van ons samenzijn. Momenten van samenzijn, onder andere tijdens de weekenden van het mannenwerk en de muziek die we met elkaar maakten in De Groep Thijs (en de mooie muziek die je maakte onder de door mij geschreven teksten uit mijn leven). Alweer heel wat jaren geleden nam ik afscheid van de leidersgroep. Af en toe zagen we elkaar nog eens. Maar altijd voelde ik me met je verbonden. Verbonden met je liefde, je wijsheid en je vriendschap. Op onze bruiloft was je erbij. Je speelde piano en je zong. Liefde, liefde, liefde.
  Nu ben je niet meer hier. Maar daar. Daar waar jouw lieve man Johan ook is. En waar ik ook ooit zal komen. Zo blijven we verbonden. Met ons hart en met onze herinneringen. De cirkel van verbinding. De cirkel of kring waarin we binnen het Mannenwerk zo vaak samen hebben gezeten. De cirkel is rond. Dank je wel voor alles. Liefde. Eric

 41. Lieve neef Hendrik (Henk zoals we vroeger zeiden)

  Het bericht over jouw dood heeft mij erg geschokt. Hier had ik nog niet op gerekend.
  Veel herinneringen over vroeger komen weer bij mij boven. De vele logeerpartijen bij onze opoe in Zeerijp, waar jij zo graag kwam. Spelen bij ons op de boerderij. Een fijne tijd voor ons allen. De laatste reünie van de familie Grashuis in Zeerijp in 2007. Jij zong daar een prachtig lied. Een geweldige dag, waar jij samen met Johan was.
  En….nu zij jullie er niet meer. Helaas kan ik niet bij de afscheidsdienst zijn. Dat doet mij verdriet. Twee anderen van ons gezin kunnen wel aanwezig zijn, gelukkig.
  Verder leef ik erg mee met je twee kinderen, die hun vader erg zullen missen.
  Ok wens ik je broer en zussen veel sterkte en kracht toe.
  Lieve Hendrik, tot ziens in een andere
  Liefs van Janny

Schrijf hier uw condoleance:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>