Home Customize Instructions Contact Category 5 Category 6 Category 7   Home Search Contact Us
 
Veel gestelde vragen Ervaringsverhalen   GeschiedenisPers
 


Koorddanser

Baarnsche Courant

Gay News 

COC utrecht 

Intermediair  
Mannenkrant
Gaykrant

Groninger Courant
Culture & Camp

 

 

Steek je innerlijk vuur aan en houd het brandend!

 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten. Vul dan hier je naam en mail adres in en je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief.

 

 


Mailinglist

 

    

 

 

in uit

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mannenwerk in de pers

 

Gaynews maart 2007

Tijd voor de man van NU! .

door Rien Ultee

Johan van Breukelen is in 'homo' Nederland bekend als fotograaf en kunstenaar, en zijn foto's zijn nu te zien bij Mr. B in Amsterdam. Van Breukelen' s  'erotische' fotowerk zijn zo gemaakt  dat je het gevoel krijgt eerder met een schilderij dan met een foto te maken hebt. Hij noemt zijn fotowerk;  'schilderen met licht'  en hij beschouwd zichzelf ook meer als beeldend kunstenaar dan als fotograaf. 

Johan, als Fotograaf  & Kunstenaar ben je erg bekend, en je foto,s zijn nu te bezichtigen in Amsterdam  bij mr. B : Leather & Rubbershop  in de  Warmoestraat. In 1995 was je mede oprichter van de Stichting Mannenwerk, wat is de reden dat je dit ook ben gaan doen .?

Vanaf 1984 was ik al actief op mannenweekenden en toen in 1995 de subsidie voor het  ‘mannenwerk ‘ werd stopgezet werd het voor mij duidelijk dat er iets unieks verloren zou gaan, om dit te behouden is er een Stichting opgezet. Het is belangrijk om een plek te blijven creëren waar mannen zich kunnen uiten,  anders dan in bijvoorbeeld de cafés. In het uitgaansleven zijn de omstandigheden om met goede aandacht te luisteren naar een persoonlijk verhaal vaak niet optimaal.  De drijfveer, cq belangrijkheid om mannen de gelegenheid te bieden om met elkaar in  contact te komen en elkaar tijdens een weekend te ontmoeten in een nadere sfeer dan het uitgaansleven voorziet sterk in een behoefte .  

Hoe kijk je terug naar het jaar 2006 ?

In het afgelopen jaar heb ik voor het eerst twee weekendworkshops geleid als workshopleider.

Twee goedbezochte mannenweekends waar mannen, voornamelijk homo en bi mannen, maar ook hetero's van alle leeftijden (25 - 80 jr) de tijd namen om zichzelf en andere mannen te ontmoeten, om contact te maken, elkaar te inspireren, te genieten, en hun innerlijke vrijheid te vergroten. Het is altijd weer bijzonder om te ervaren hoe verschillend we als (homo) mannen zijn en dat binnen de door ons bedachte structuur tijdens zo'n weekend iedere deelnemer met zijn eigen verhaal tot zijn recht komt.  Dit gaf mij nogmaals het sterke gevoel dat ik de juiste beslissing heb genomen, om de  mannenweekends te behouden.

Wat zijn je plannen voor 2007?

Naast de avond supportgroepen ga ik weer 2 Mannenweekends leiden. Van 30 maart tot 1 april  met  het  thema,  ' Persoonlijk leiderschap in het hier & nu' en in het najaar met het thema 'mannen & seksualiteit”.  Opnieuw een gelegenheid voor mannen om een paar dagen met goede aandacht stil te staan, naar je zelf te kijken en opnieuw in beweging te komen rond deze thema's . Er staan vier weekendworkshops gepland, die afwisselend door Walter van Ruitenbeek en mij zullen worden geleid. Het aantal deelnemers is het afgelopen jaar  weer sterk gegroeid, zodat er zelfs bij de laatste workshop in 2006, sprake was van een wachtlijst.

Ieder mens leidt toch zijn eigen leven?

Al of  niet bewust maken we voortdurend keuzes, door de focus op het hier & nu te leggen krijg je meer (in) zicht op de keuzes die je van moment tot moment maakt. Je kunt dan in meer vrijheid verantwoordelijkheid nemen voor alles wat zich in je leven aandient.Dit is o.a. wat we verstaan onder persoonlijk leiderschap.

Hoe is het Mannenweekend  ingericht ?

Een mannenweekend is zo ingericht dat er aandacht is voor jouw persoonlijk verhaal en met name voor je onderstroom. Hiermee wordt bedoeld je drijfveren, je bezieling, de energie waaruit jij je leven leidt.  

Je gaat  dus  eigenlijk ook terug naar je jeugd?

Ja dat is ook een belangrijk gegeven, wat heb je meegekregen in je jeugd, en wat neem je daar bewust of onbewust van mee in het hier & nu , wat is oorspronkelijk en waar zit je soms  ’gevangen ’, in een oud-verhaal waardoor je niet meer vrij in het heden kan zijn. Het gevangen zijn kan ook belemmerend werken om datgene te doen wat je echt wilt doen ! 

Hebben de meeste mensen niet een soort van muur opgebouwd?

De muur die opgebouwd is, om de pijn en het verdriet niet te voelen is natuurlijk niet  een  echte muur. Maar het wordt wel door veel mannen zo ervaren.   We denken dat we ons beschermen tegen de pijn van buiten ,  om  niet  gekwetst  of afgewezen te worden,   dat willen we niet laten zien , maar de pijn zit van binnen. Dat maakt dat we op onderdelen opgesloten zitten in ons zelf, en door deze bescherming minder open staan voor vreugde, liefde, geluk en levendigheid. De vrijheid die we daardoor kwijt zijn geraakt , belemmerd ons om te zijn wie we eigenlijk willen zijn , we hebben meer last van onze bescherming dan van hetgeen waar we ons tegen willen beschermen.

Het weekend, hoe gaat dat  eigenlijk in zijn werk? Ik bedoel wat bieden jullie aan.

Samen met de medebegeleiders bieden we je een kader en structuur aan waarbinnen je datgene kan doen, wat jou te doen staat rondom je eigen thema,s . Naast lichaamsgerichte oefeningen om je lichamelijke en emotionele gevoeligheid te vergroten beschouwen we taal als een belangrijk middel om je uit te drukken. Tijdens deze mannenweekends word   je voortdurend uitgenodigd om te spreken over wat er in het, hier en nu  in jou speelt en beweegt. Op zo' n manier spreken, dat je hoofd en hart met elkaar verbindt . Dit is iets  totaal  anders dan een praat of discussiegroep !.         

Wat brengt stichting mannen werk nog meer van onderwerpen als thema  .

Wij hebben  opnieuw  het initiatief genomen om  een aantal dagen aan te bieden rond  het onderwerp  ”Vaderschap en Homoseksualiteit ”.  Vaderschap is voor steeds meer homomannen een nieuwe mogelijkheid in hun leven.  Binnen Stichting Mannenwerk leeft  ook al lang de wens om een doorgaande groep te starten rondom het thema : mannen en seksueel  misbruik.   

Blijft er nu nog tijd over voor jou om naast de mannenweekends ook nog als Kunstenaar/ Fotograaf je werk te doen.

Ja zeker, Ik werk tegenwoordig heel veel in opdracht.  Mannen die zich door mij willen laten portretteren kunnen bij mij terecht. Verder ben ik uitgenodigd om van de zomer mijn werk te tonen  tijdens een grote groepsexpositie  met de werktitel 'man / vrouw'  in de Grote KERK van Alkmaar,  en ben ik bezig met  allerlei projecten zoals o.a. een overzicht van 20 jaar als fotograaf /  beeldend  kunstenaar, wat in een boekvorm uitgebracht moet worden. In een internationaal  fotoboek  ”The world greatest  Erotic Art”  wat dit voorjaar uitkomt, zullen al  enkele foto's van mij worden gepubliceerd,  en de foto tentoonstelling van mr. B,  die nog tot  4 april in Amsterdam te bezichtigen  is , zal daarna in Berlijn te zien zijn . 

www.mannenwerk.nl