Home Customize Instructions Contact Category 5 Category 6 Category 7   Home Search Contact Us
 
Veel gestelde vragen Ervaringsverhalen   Geschiedenis Pers
 

 

Erik

Joep

Ton

Dirk

Ben

Robert
Kai

Jan

Koen

Marchel

Frits
Edgard
Nico
Ger
Luuk

Tjeerd
Abel
Evert
Marco
Ad

Ben
Paul
Henk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mannenwerk ervaringsverhalen;  Marco 

IK ZAL EEN SLEUTEL VINDEN

Onderweg in de trein naar Amersfoort, op weg naar het mannenweekend, kwam de vraag in mij op van: ‘wat gaat er nu in je om?’ Als reactie op deze vraag overmande mij, een rustig maar ook een verheugend en zeker gevoel. Vraag niet hoe, maar ergens diep in mijzelf wist ik dat dit weekend bijzonder voor mij zou worden. Ik zal een sleutel vinden die mij een nieuw inzicht zou geven in het leven. ‘s Avonds na aankomst werd ik vriendelijk welkom geheten en ontving ik de kamersleutel en het programma van de weekendworkshop. In de bar waar soep en broodjes klaar stonden, voelde je meteen een erg goede en ongedwongen sfeer.

WAARNEMEN EN UITSPREKEN

Na het nuttigen van de spijzen gingen wij naar boven waar zich de groepsruimte bevond. Bij binnenkomst zag je een grote kring stoelen met in het midden een mooi boeket gemengde tulpen met daarom heen vele waxinelichtjes. Ook in de groepsruimte voelde de sfeer warm en vertrouwd. Je welkom voelen, was de wens die Walter van Ruitenbeek uitsprak naar de groep. Het is duidelijk dat ik mij al snel welkom voelde. Na de kennismaking werd de grote groep bestaande uit 16 personen, verdeeld in 2 kleine groepen. De groep waar ik in deelnam werd begeleidt door Johan van Breukelen. In de kleine groep vroeg Johan ons, om met rechte rug en met beide voeten op de grond, rustig de groep rond te kijken. 

Op een ongedwongen, en voor jou veilige manier, in contact treden met de andere mannen en voelen wat er in je opkomt. En dat, als je zou willen, ook uitspreken in de groep. Het waarnemen en uitspreken van gevoelens en gedachten die leven in jou, zonder te oordelen of ze te veroordelen.

LEVEN IN HET NU, HET IS, WAT HET IS.

Deze manier van werken was de basis van het weekend. Elk dagdeel begonnen we met de grote groep om via Walter, gedachten en gevoelens uit te wisselen en/of informatie te krijgen over de werkvorm zoals wordt uitgedragen door Ingeborg Bosch. Hierin wordt met een handzaam en begrijpelijk model uitgelegd, hoe en waarom mensen verschillend reageren op dagelijkse (conflict) situaties. Elk dagdeel sloten wij af met de kleine groep. Deze ongedwongen en open manier van communiceren heeft op mij, grote indruk gemaakt.

RUIMTE

Tijdens mijn eigen weg van persoonlijke ontwikkeling en studie ben ik in aanraking geweest met een vrij directe manier van hulpverlening. Ondanks dat ik er veel van heb geleerd, werd ik mij er steeds bewuster van, dat deze manier, niet mijn manier van werken is. Trouwens, je wordt er ook nog moe van. Ik kon er nooit goed een vinger op leggen, maar nu dus wel!! De boodschap voor mij, van het weekend is: wanneer je iemand rust en ruimte geeft, geef je die automatisch ook aan jezelf en wordt contact vanzelfsprekend! Ik weet ook dat het zo werkt, alleen had ik het zelf nog nooit zo sterk ervaren binnen een groep, als in het mannenweekend. Voor mijzelf kwam ik erachter dat ik deze rust en ruimte in mijzelf kan blijven ervaren, door dagelijks een moment te gaan mediteren. Tijdens het schrijven schoot mij een gedicht te binnen, dat ik jaren geleden eens een keer van iemand heb gekregen.

Ik vind hem wel passen bij datgene wat ik in het mannenweekend heb geleerd en ervaren.

Ik wil de groep en de mannen van stichting Mannenwerk heel hartelijk bedanken voor dit prachtige weekend.

Marco Noord

maart 2003