Home Customize Instructions Contact Category 5 Category 6 Category 7   Home Search Contact Us
 
Veel gestelde vragen Ervaringsverhalen   Geschiedenis Pers
 

In 1979 organiseerde Jan Andreae , bij de volkshogeschool "De Oorsprong", zijn eerste weekend voor mannen. Met dat weekend is eigenlijk het mannenwerk ontstaan. Niet Lang daarna verhuisde Jan Andreae met het mannenwerk naar Vormings centrum de Marnewier in Witmarsum.

 

Er was diversiteit onder de aanwezige mannen: mannen met kinderen, al dan niet voortgekomen uit een heterosexuele relatie, single en verbonden mannen, coming out als centraal & actueel thema of juist geen actueel thema (meer). De veiligheid die wij met elkaar hebben weten te creëren, mede door de kwetsbare en enthousiasmerende wijze waarop Johan de workshop begeleidde, maakte dat er voor een ieder ruimte was.

fijne dagen, veel ontvangen, ook iets gegeven, lieve mannen. Dank aan iedereen en vooral aan het team van Mannenwerk.

Zelden heb ik me eerder zo OK gevoeld in grote groepen mannen, ook al was het soms best eng. Maar door het enge te ervaren in een veilige omgeving, maakt dat wat 1st eng was, eigenlijk heel mooi is. En geloof me, ik heb veel mooie ervaringen nu !

Ook wil ik hierbij de hele organisatie bedanken want uiterlijk verliep alles op wieletjes maar je merkte wel dat hier veel ervaring in was verscholen.

Wat een steun is dat! Wat een respekt voor elkaar! Ik heb nog nooit in mijn leven zo genoten van een ander mens, heb zoveel bewondering voor een ieder, ben diep onder de indruk.'   

Het programma van de workshop kent structuur maar de inhoud creëer je als deelnemer zelf. Of de workshop je niets of heel veel zal brengen, hangt uiteindelijk dus helemaal van jezelf af. Een concept dat mij aanspreekt: ik ben zelf in charge

Om half negen begon de grote groep, de zogenaamde bonte avond, en het werd een avond die ik nooit van mijn leven meer vergeten zal! De entourage, met al die flakkerende waxinelichtjes, de mannen met hun liederen en ontroerende verhalen over hun dierbaarste voorwerp, echt zo waanzinnig gewoon. Het was een avond van grootse menselijkheid: mijn laatste oordelen smolten als sneeuw voor de zon in mijn hoofd'

De een kwam uit Drenthe, de ander kwam uit Noord-Brabant, de een is oud en de ander jong… de groep bestond uit een leuke diversiteit van verschillende mannen. Persoonlijk was ik de jongste en was ik de enige uit een heel ander cultuur, namelijk Maleisië. Maar dat schuwde me niet om hier aan mee te doen.'

'Het was heel intensief, verwarrend en liefdevol. Ieder van de 32 mannen heeft zijn hart opengesteld en heeft de moed gehad om diep in hun hart te laten kijken, zonder uitzondering. Een zo rijk gevoel dat je je diepste gevoelens kan en mag delen met zovele. Zonder oordeel en zonder rancunes. Het voelt enorm rijk om zo opgenomen te worden in een gemeenschap die voor mij alleen maar onbereikbaar leek.'

'De kringgesprekken waren leuk, interessant en tevens een beetje eng. Geheel anders dan “verwacht”en dat was nou juist datgene dat het zo interessant maakte. Eens wat anders dan anders hoewel het ook moeite kost je van je patronen los te maken.'

'In prettige vastberadenheid zoals een mededeelnemer het zei verliet ik op het einde van dit weekend het pand. Die prettige vastberadenheid heb ik nog als ik dit verslag afsluit. Het is inmiddels 3 weken verder'

'Ik heb spiegels gezien waar ik graag naar keek en ook spiegels waar ik minder graag naar keek maar heb ze toch durven aanschouwen.Waarbij zich weer deuren opende naar het verleden die ik vergeten was maar essentieel van belang zijn voor het begrijpen van het gedrag in het nu.'

'het mannenweekend heeft voor mij deze cirkel doorbroken door mij goed te laten kijken en ervaren wat echt belangrijk is op dit moment in het Hier en Nu. Voor mij was dit alles zo verhelderend en duidelijk. Mijn eigen mist is opgetrokken en mijn spoor heb ik weer gevonden. Loslaten was mijn verlangen voor en van dit weekend

'Naast de ontspannende stoelendans en de lachwekkende en ontroerende acts van de ontspanningsavond, heeft dit weekend mij een krachtige impuls gegeven in het proces van “ weer in mijn mannelijke kracht komen”. Kortom een aanrader voor de twijfelaars !

Ik wil de mannen van Stichting Mannenwerk voor dit weekend bedanken. Erg knap dat ze niet alleen als begeleider, maar ook als deelnemer zo’n veilige positieve en ongedwongen sfeer kunnen neerzetten.'

Ik wil tot slot alle mannen uitnodigen om eens open en eerlijk in de spiegel te kijken, om vervolgens de vraag te stellen: hoe vrij ben ik eigenlijk? Let wel: er is helemaal niets om op voorhand te problematiseren. Ik bijvoorbeeld functioneer volwaardig in het dagelijks leven, maar het zou wel wat liefdevoller mogen zijn. En ik sta daarin niet alleen; dat weet ik zeker.

Ja, het is voor mij een bijzondere jaarswisseling geweest. Na al die jaren heb ik in dit weekend alles gedurfd, ‘alles’ gedaan, veel ontvangen, veel gegeten, eeeh…ik bedoel natuurlijk: veel gegeven. Veel van anderen gezien, goede en leuke optredens, zelf veel gevoelens laten zien,  lekker gedanst, lekker (vals) gezongen, goede gesprekken gevoerd, onderuitgezakt op de bank gezeten, gedold, geplaagd, gekeet, geproest en geproost, maar ook verstild geweest, naar binnen gekeken, en goud gevonden.

Onderweg in de trein naar Amersfoort, op weg naar het mannenweekend, kwam de vraag in mij op van: ‘wat gaat er nu in je om?’ Als reactie op deze vraag overmande mij, een rustig maar ook een verheugend en zeker gevoel. Vraag niet hoe, maar ergens diep in mijzelf wist ik dat dit weekend bijzonder voor mij zou worden. Ik zal een sleutel vinden die mij een nieuw inzicht zou geven in het leven. ‘s Avonds na aankomst werd ik vriendelijk welkom geheten en ontving ik de kamersleutel en het programma van de weekendworkshop. In de bar waar soep en broodjes klaar stonden, voelde je meteen een erg goede en ongedwongen sfeer.

Ik heb iets geleerd over mezelf. Inzicht waar ik normaal niet goed bij kan. Waar je daadwerkelijk iets voor moet ondernemen. Man­nen­werk kan iets betekenen voor wie daarvoor open­staat.

Een handvol huizen en boerderijen, een school en een internaat, een kerk en een voetbalveld en het YMCA gebouw. We praten over De Glind, een zonnig weekend in september en 21 mannen op de workshop met de spannende titel:’ seksualiteit en innerlijke vrijheid’.

Terug in mijn dagelijks leven merk ik dat ik soms wat anders reageer dan ik gewend was te doen; wat meer bewust van mijn gevoelens en ik geef daar ook blijk van. Het is een goede impuls aan een verdere persoonlijke ontwikkeling en ik ben daar heel blij mee.

Ondanks mijn  beperkingen heb ik me geen buitenstaander gevoeld in deze groep. Ik voelde me er bijhoren. Dat is winst, omdat ik me vaak een eenling en loner voel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mannenwerk ervaringsverhalen;  Luuk 

Mijn ervaringen bij de supportgroep van Mannenwerk.

Geschreven een week na de 4e bijeenkomst van 5. Ik voel de behoefte eerst kort te beginnen met de reden van mijn aanmelding voor deze groep.

Sinds een jaar of 5 ben ik vanuit een ontevreden gevoel over mijn huwelijk, mijn manier van leven aan een zoektocht begonnen. Ik was toen 45 jaar en deed weinig buitenshuis. Alleen werken, huisman zijn en contacten met vrienden waren behoorlijk verwaterd. Internet deed zijn intrede in mijn huis wat voor mij de mogelijkheid bood nieuwe contacten op te doen. Ik zocht vrienden en al zoekend kwam ik op chats terecht waar bi – en homo mannen zaten. Op andere chatboxen trof ik vaak mannen die op zoek waren naar vrouwen ( en sex ) . Op de homochats trof ik mannen die meer oor hadden naar mijn doel: nieuwe vriendschappen. Ook hier velen die sexdates zochten, maar dat was niet mijn doel alhoewel mijn nieuwsgierigheid naar sex met mannen wel aangewakkerd werd. Oude verstopte gevoelens die ik nooit herkend had als iets bi – of homogevoelens kwamen meer en meer naar boven. 

Ik ging info zoeken over dit thema. En kwam zo op o.a. op mannenwerk terecht. 3 jaar geleden heb ik me aangemeld voor een weekend met mannenwerk.  Naast het zoeken naar mijn identiteit was ik erg nieuwsgierig wat mannen van mijn leeftijd bezighoudt. Hoe staan ze in het leven? Hoe beleven ze seksualiteit? Hoe ga je er mee om als je in je relatie geen intimiteit meer ervaart. Wat is nou een echte man. Ik voelde me zelf niet bepaald een echte man. Ik voldeed m.i. niet aan de gemiddelde verwachtingen die ik dacht dat men had van mannen etc. Vooral onbewust was ik mezelf vaak aan het ‘meten’ aan andere mannen waardoor , denk ik, ik me niet zo vaak echt op mijn gemak voelde in de omgang met mannen.

Het weekend met mannenwerk deed me goed. Ervaringen uitwisselen, dingen vielen een beetje op zijn plek en gaf nadien veel denkwerk. Het ging me steeds meer boeien hoe mannen in elkaar steken. Had ook meer behoefte er met anderen over te praten en deed dat ook steeds meer. Pas een paar dagen na dit weekend werd ik me bewust van hoeveel impact dit weekend op mij had. Het maakte een hoop los en gaf een hoop denkwerk.

Via via kwam ik in aanraking met Compadres. Ook Compadres organiseert weekenden voor mannen. Ik ging 2 jaar geleden een weekend mee. Erg mooie ervaring! 

Meer en meer ontdekte ik dat ik ruimte voor me zelf nodig had om aan meer zbezig te zijn met mijn ont-wikkeling. Mijn partner voelde voor mij als een belemmering in mijn proces. Bovendien waren we samen tot de conclusie gekomen dat we slechts nog vriendschap voor elkaar voelden.  In 2006 de knoop doorgehakt. Scheiding geregeld en eigen huis gekocht.

Tijdens de weekenden merkte ik dat ‘je verhaal delen’ met anderen prettig, leerzaam en goed voor mij is. Ik vind herkenning en bevestiging. Ik ben niet de enige die….

Na een druk en heftig  jaar waarin ik scheiding geregeld had, een eigen huis gekocht etc. leek het me leuk en zinvol weer eens wat meer stil te staan bij mijn ont-wikkeling. En besloot me aan te melden bij de supportgroep. Reden was ook een soort nieuwsgierigheid naar wat  en hoe het gaat in zo’n groep en het mogelijk opdoen van nieuwe contacten.

De bijeenkomsten waren prettig om bij te wonen en om aan deel te nemen. Er zit een opbouw in die steeds meer veiligheid en vertrouwen wekt bij de deelnemers. Er  wordt zeer zorgvuldig omgegaan met de deelnemers over wat ze in brengen of juist liever niet etc. Wat mij betreft had het voor mij wel eens wat directer mogen zijn, maar ik begrijp dat ik een heel andere achtergrond heb dan anderen en dat bepaalde zaken voor mij minder gevoelig liggen. Daarnaast heb ik ook een bepaalde mate van nuchterheid wat  ook bepalend is hoe ik in zo’n groep sta.

Elke bijeenkomst wordt gestart met een vraag die eigenlijk het thema vormt voor de rest van de avond.. Ik vond de vragen goed gekozen en de meest wezenlijke vraag vond ik: wat is je verlangen? Op die manier kun je bij de kern komen van wat je bezighoud. Het zet je aan het denken en je komt uit waar het eigenlijk allemaal om draait. Misschien niet meteen op dat moment, maar je neemt de ervaring van die avond mee naar huis

Wat ik mistte bij de eerste bijeenkomst was een wat uitgebreider kennismakingsrondje.  Net even iets meer van de deelnemers weten over algemene dingen als: waar woon je, wat doe je , waarom aangemeld, wat kom je hier halen of brengen. Gaande weg leer je elkaar wel wat beter kennen, maar toch…

Na de 2e en derde avond vond ik het jammer dat de tijd alweer om was. Graag had ik nog wat doorgepraat met elkaar over de dingen die naar voren kwamen. Hier kwam niet van.

Ik heb voor mij geen negatieve of vervelende dingen meegemaakt tijdens de bijeenkomsten. Verhalen van anderen hebben wel indruk op me gemaakt. Had soms de neiging te denken dat mijn verhaal in het niets valt in vergelijking met dat van anderen.

Positief voor mij was:

·         Delen met andere mannen wat me bezighoudt

·         Herkenning en erkenning door anderen

·         Spreken over persoonlijke dingen is niet mijn sterkste kant. Toch ervaren dat dit prettig is.

·         Persoonlijke dingen delen met onbekenden, maar toch in een veilge omgeving maakt dat ik het makkelijker ga vinden om het ook met mensen in mijn omgeving te delen.

·         Deelnemen aan deze groep is weer een stapje verderop in mijn zoektocht naar mezelf, naar wie ik ben..

·         Bij de ontspanningsoefeningen merkte ik dat ik hier meer voor open sta dan voorheen. Ik was en ben daar op een of andere manier te nuchter voor. ( laat het niet toe of weet niet hoe) Ik vind dat prettig. Wie weet laat ik oude krampachtige gewoontes meer los.

·         Door over een onderwerp te spreken wat me bezighoudt kreeg ik de tip om dit om te keren naar iets positiefs. In plaats er mee te zitten kun je ook proberen er van te genieten. Zo had ik dat nog nooit bekeken.

Luuk

deelnemer thema supportgroep 'seksualiteit'  nov 06 - jan 07