Home Stichting Mannenwerk, bestuur, medewerkers, geschiedenis Agenda 2010 met info over meerdaaagse workshops en avondsupportgroepen Nieuwsbrief, het laatste nieuws van Stichting Mannenwerk Magazine met actuele verhalen Mannenlinks, webadressen voor de man van NU! Contact met Stichting Mannenwerk

 

Home Search Contact Us
 
Veel gestelde vragen Ervaringsverhalen Geschiedenis  Pers
 

 

beeldmerk Stichting Mannenwerk

 

 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten. Vul dan hier je naam en mail adres in en je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief.


Mailinglist Nieuwsbrief

    

 

 

in uit

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Paradox van de Tijd

 

Het Nu is het huidige moment; ‘dat wat er nu gebeurt’. Omdat wat er gebeurt voortdurend verandert, lijkt het alsof elke dag bestaat uit duizenden momenten waarop verschillende dingen gebeuren. De tijd wordt gezien als de eindeloze opeenvolging van momenten; sommige goed, andere slecht. Maar als je nauwkeurig kijkt, dat wil zeggen door je directe ervaring, merk je dat er helemaal niet veel momenten zijn. Je ontdekt dat er altijd maar dit moment is. Het leven is altijd nu. Je leven ontvouwt zich in het constante Nu. Zelfs vroegere of toekomstige momenten bestaan alleen als je ze herinnert of verwacht, en dat doe je door er aan te denken op het enige moment dat er is; dit moment.

Hoe kunnen we de werkelijkheid van de tijd ontkennen? Je hebt de tijd nodig om van hier naar daar te komen. Ook hier geldt wat tijd betreft dat het voortdurend Nu is.

Je hebt natuurlijk tijd nodig om te slapen, te eten, om dit te lezen. Je hebt tijd nodig om te wennen, te groeien, nieuwe dingen te leren. Alles wat je doet lijkt tijd te kosten. Alles is er aan onderhevig en uiteindelijk zal ‘deze bloedige tiran de tijd’, zoals Shakespeare hem noemt, je doden. Je zou het kunnen vergelijken met een kolkende rivier die je meesleurt of met een vuur waarin alles wordt verteerd.

Alles lijkt onderhevig te zijn aan de tijd en toch gebeurt alles in het Nu. Dat is de paradox. Waar je ook kijkt, er is een overdaad aan indirecte bewijzen voor de werkelijkheid van de tijd. Kijk maar eens in de spiegel!. Duidelijk een geval van indirect bewijs voor de werkelijkheid van de tijd. Maar er is nooit direct bewijs, je ervaart de tijd zelf nooit. Je ervaart alleen maar het huidige moment, of liever wat daarin gebeurt. Als je jezelf alleen door direct bewijs laat leiden, is er geen tijd en is het nu alles wat er is

Het verschil tussen kloktijd en psychologische tijd.

Kloktijd is het gebruik van de tijd voor praktische doeleinden, zoals het maken van afspraken, zoals op 31 december dat om twaalf uur het nieuwe jaar begint. Het zou vrijwel onmogelijk zijn om in deze wereld zonder kloktijd te functioneren.

Psychologische tijd is de eindeloze preoccupatie van het verstand, het denken aan verleden en toekomst. En hiermee het gebrek aan bereidheid om een te zijn met het leven in het NU, om werkelijk in het hier en nu te zijn.

Een tekort aan tijd bestaat niet. Wel bestaat er ‘een gevoel’ van een tekort aan tijd. Een gevoel dat vaak leidt tot stress. Het toelaten van dit gevoel is een keuze. Neem eens de tijd om er over na te denken in hoeverre jij ervoor kiest dit gevoel toe te laten.

Wie ieder moment er helemaal  bij is wint de meeste tijd. Voor hem bestaat geen verloren tijd. Voor hem is alle tijd welbesteed. Of hij nu werkt of niets doet. Of hij nu zit te lezen of muziek luistert, hij concentreert zich helemaal op wat hij doet. Hij ervaart dat tijd wordt geschonken. Hij hoeft zijn vrije tijd niet af te dwingen. Voor hem is alle tijd vrije tijd, tijd om te leven.

JvB                 

(Bronnen:Eckhart Tolle, Anselm Grun)

TIJDLOOS fotowerk Johan van Breukelen

'Tijdloos' fotowerk JVB

 

 

‘Bestaat er echt zoiets als de toekomst? 

Bestaat er echt zoiets als het verleden? 

Of is er alleen het eeuwige heden, 

waarin gedachten over de toekomst

en gedachten over het verleden verschijnen?’

Jeff Foster

 

 

 

Stichting Mannenwerk postbus 19148 3501 DC Utrecht  telefoon 030.2321915

ingeschreven bij de kamer van koophandel onder nr. 41187337