Home Stichting Mannenwerk, bestuur, medewerkers, geschiedenis Agenda 2013 met info over meerdaaagse workshops en avondsupportgroepen Nieuwsbrief, het laatste nieuws van Stichting Mannenwerk Magazine met actuele verhalen Mannenlinks, webadressen voor de man van NU! Contact met Stichting Mannenwerk   Home Search Contact Us
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

update 02-08-12

 

 

 

 

 

 

Persoonlijk leiderschap, Spiritualiteit, Contact & Bezieling !Hoe kan ik levendig, met hart en ziel, mijn dagelijks leven leiden?Voor alle mannen (homo, bi, trans en hetero) die het samenzijn met andere mannen als bron van inspiratie willen gebruiken. Inspiratie om meer richting te geven aan je leven en in meer vrijheid stappen te zetten. Zodat je gebruik kunt maken van al je mogelijkheden en doen wat jou in de wereld te doen staat!

NIEUW!

workshop 28-30 September

 

Bij leven en welzijn zal dit weekend 

(voor de laatste keer) geleid 

worden door Johan van Breukelen en 

(voor de eerste keer) 

door zijn opvolger Hendrik Grashuis. 

 

Persoonlijk leiderschap, Spiritualiteit, Contact & Bezieling ! 

Hoe kan ik levendig, met hart en ziel, mijn dagelijks leven leiden? 

meer info

Gezien de belangstelling willen we je vragen 

niet te lang te wachten met je inschrijving!

 

RESERVEREN

Mannenwerk in de praktijk! 

Lees het inspirende boekje 'losgezongen'

 klik op de omslag en je komt in de webwinkel van de uitgever Boekscout

Zojuist verschenen bij uitgeverij Boekscout

klik op de omslag om het boekje te bestellen via de webwinkel van Boekscout

Wat doe je als je hoort dat je er rekening mee moet houden dat je niet lang meer zult leven? Er zijn vele reacties mogelijk. Beeldend kunstenaar en leider van workshops rond het thema bewustzijn Johan van Breukelen , verspilt geen tijd en energie aan verzet. Hij telt zijn zegeningen en leeft nog meer in het moment dan hij voorheen al deed. In een serie beschouwingen kijkt hij terug op wat voor hem waardevol en dierbaar was.

Hij beschrijft waar het hem werkelijk om ging en nog steeds gaat in zijn leven. De persoonlijke verhalen zijn, ondanks de ogenschijnlijke zwaarte van het gegeven ‘de naderende dood’ opmerkelijk licht en speels van toon.

Een aantal van de verhalen is eerder verschenen op zijn eigen website en op die van Stichting Mannenwerk, waarvoor hij jarenlang werkzaam was. Ze worden in dit inspirerende boekje afgewisseld met gedichten en liedteksten: samengebalde ervaringen en inzichten.

CD Luchtkasteel

Deze liedteksten die in het tekstboekje Losgezongen staan tevens op de, in eigen beheer uitgebrachte, CD ‘LUCHTKASTEEL’. Ze zijn op muziek gezet, gearrangeerd en geproduceerd door de zoon van Hendrik en Johan, de Utrechtse muzikant Thijs Heij. Het is een gevarieerd geheel met drie zangers, Hendrik Grashuis en Martin Brans (en een zangeres, (de dochter Nina) en in verschillende muziekstijlen.

meer info en bestellen

 

 

 

Met gepaste trots presenteren wij u hier een speciale uitgave van het Mannenwerk Magazine, met het beste van het online magazine van de afgelopen jaren, en meer! We willen u als lezer hiermee een kijkje geven in de ziel van het mannenwerk. Het is dan ook een blad geworden over spiritualiteit met beide benen op de grond. Over ruimte, aandacht, seksualiteit en liefde.

Maar net als tijdens de activiteiten van het mannenwerk, zijn we ook de schaduwkanten voor mannen niet uit de weg gegaan met thema’s als misbruik van jongens en mannen, huiselijk geweld en (oude) pijn. Het is al met al een rijk gevuld geheel geworden. Vol als het leven en vol van het leven. We heten u, met dit magazine, van harte welkom in de ziel van het mannenwerk. En wellicht inspireert het u ook om (wederom) deel te nemen aan een van onze activiteiten. Ook daar bent u van harte welkom!

Lars Mokveld

voorzitter Stichting Mannenwerk

bestel hier jouw mannenwerk magazine

Johan van Breukelen in het NRC 11-02-2012

 

‘Wat is geluk? Geluk is een diepe tevredenheid met wat je is overkomen en hoe je daarmee ben omgegaan, zelfs al heb je daarin fouten gemaakt’

Uit het laatste interview in Volkskrant Magazine met schrijver Hans Keilson (101 jaar overleden in 2011)

 

 

Voor iedereen die vaak tobt over zichzelf is er slecht nieuws:... Het gaat niet om jou. Niemand is met jou bezig!......... Het goede nieuws is; ...het gaat niet om jou!... je kunt ontspannen, maak je niet langer druk, niemand let op je. Andere mensen zijn ook met zichzelf bezig, net als jij!......

Roos Vonk in de Volkskrant (4-6-11)

 

"Er is veel communicatie maar weinig contact. 

Mensen zijn eenzaam. maar bang voor intimiteit. Intimiteit is riskant, je kunt gekwetst worden. Daarom zijn moderne communicatie middelen ook zo aantrekkelijk. Ze geven de illusie van gezelschap, zonder de eisen die vriendschap aan je stelt"

Citaat van Sherry Turkle Hoogleraar en Psycholoog. Gaf in 2011 een masterclass in Tilburg

Zij ontdekte in 1995 als een van de eerste de enorme vrijheid die internet bood. In middels heeft ze ook de donkere kant ontdekt. Ze ontwaard een nieuwe houding: 

Ik deel dus ik besta. Een gedachte is pas iets waard als je facebook vrienden ermee instemmen.

bron. Volkskrant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Memoriam Trudes Hoenders

 

Trudes Hoenders (in 2002)

 

"voor lief nemen zoals het is"

(citaat van Trudes uit zijn laatste weken)

 

We eren Trudes Hoenders

in zijn werkzaam leven arts-psychiater

gestorven op 26 maart 2011

Lieve schat, om wiens dood wij rouwen,

Trudes, breekbaar en briljant,

een ziel, benard en ruim.

Trudes, vriend, geneesheer van het woord,

intimus, gezocht en kwijt gespeeld,

Trudes, gids in counselen en mannenwerk,

zorgvuldig waarachtig - vrijelijk naar de kern.

 

Dank je wel Trudes dat je ons hebt ontvangen

 

 

 

Crina van Belzen

Jaap Boon

Johan van Breukelen en Hendrik Grashuis namens Stichting Mannenwerk

Johannes Daniel Heinzerling

Theo de Klein , Stichting Abhika

Anny Ploegmakers

Frans Vosman

 

Van 1988 tot 2002 was Trudes Hoenders actief betrokken bij het mannenwerk. Eerst als een verlegen en onzekere deelnemer en vervolgens als medebegeleider, gastworkshopleider, trainer van het leidersteam en bestuurslid van Stichting Mannenwerk. Voor sommigen van ons was Trudes behalve een collega ook een vriend.

 

Trudes is en blijft een onmiskenbaar belangrijk deel van de geschiedenis en ontwikkeling van het mannenwerk.

 

We denken aan de volstrekt eigenzinnige manier waarop hij voor veel mensen een voorbeeld is geweest van een oorspronkelijke geest. We danken hem voor de scherpe inzichten die hij met ons gedeeld heeft over de menselijke betrekkingen. Voor het licht dat hij heeft laten schijnen op de keuzes die een mens heeft om te bepalen hoe hij zich verhoudt tot wat zich aan hem voordoet. Over het belang van taal en tekst dat hij hierbij benadrukte, mede ook door zijn eigen , zeer precieze en zorgvuldige manier van uitdrukken.

 

Hoewel Trudes de laatste jaren steeds meer een teruggetrokken leven leidde, denken we toch met genoegen aan de manier waarop we zo nu en dan nog telefonisch ‘langszij’ kwamen (als schepen) en broze, vriendelijke woorden en ontroerende, inspirerende beelden met elkaar uitwisselden.

 

Voor ons was het een voorrecht Trudes te kennen. We zullen met diepe genegenheid en respect aan hem blijven denken.

 

Namens Stichting Mannenwerk ,

Hendrik Grashuis

 

 

 

Hieronder nog een illustrerend en typerend fragment uit een artikel van Trudes Hoenders in de Mannenwerk Nieuwsbrief van 1999 over ‘Ontmoeting en Overgave’:

 Trudes Hoenders in 1990

Trudes Hoenders (in 1990)

 

 

‘Ik word die ik ben in de ontmoeting met de Ander die zich aan mij bekend maakt in antwoord op het feit dat ik mij aan hem bekend maakte en dus liet kennen enz. enz.

 

Zich uitspreken ten overstaan van de Ander kun je in dit ver­band heel wel opvatten als het aanbieden van een tekst, en wel in het bijzonder mijn tekst, aan de Ander. Mijn tekst die (mis)ver­staan en begrepen kan worden en telkens weer opnieuw verhel­derd moet worden.

 

Het belang van het tweegesprek ofwel de persoonlijke dialoog schuilt vooral in de bereidheid van beide mensen zich uit te spreken over wat voor hem op de voorgrond staat en wellicht hem daadwerkelijk ter harte gaat, de ander horen­de of gehoord hebben­de.

 

In dit verband komt de indrukwekkende opgave in beeld die ontstaat wanneer ik mij in het feit dat en hoe ik mij als persoon uit­spreek, mij toever­trouw aan de Ander.

 

Ook wordt hier het delicate karakter van de persoonlijk ont­moeting met de Ander zichtbaar wanneer ik met het uitspre­ken van mijn persoonlijke tekst juist deze man ten overstaan van wie ik spreek, binnen laat in het intieme zoniet intiemste domein van mijn bestaan.

 

Hier doemt de vraag naar de bereidheid tot en mogelijkheid c.q. noodzaak tot overgave onverbiddelijk maar ook onvermijdelijk op.’

 

meer over Trudes in ons nieuwe magazine (verschijnt 2 april)

 

 

 

 

volg ons nu op facebook !

mannenwerk op facebook

 

 

 

 

In dit extra dikke nummer van Raffia onderzoeken de medewerkers hoe het er anno 2011 voorstaat met mannelijkheid, mannen en emancipatie.

 

Op verzoek van de redactie van Raffia heeft Stichting Mannenwerk ook een bijdrage geleverd. Hendrik Grashuis en Johan van Breukelen schreven onderstaand artikel.

 

cover Raffia februari 2011 met werk van Kuin Heuff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GAYSOUL 2011

Stichting Mannenwerk organiseert jaarlijks met succes een weekend om je homo - bi- seksualiteit te vieren, jezelf en andere mannen te ontmoeten, om contact te maken, te genieten en elkaar te inspireren rondom het thema 'Gay Soul'. 

Wat het (of jouw) thema ook is, een weekend van Stichting mannenwerk staat altijd garant voor verdieping, contact en plezier! Daarbij gaat het om de kunst te beseffen wat er in het hier en nu al is, en het vermogen om daar contact mee te maken. Ook al hebben veel homomannen tussen de 40 en de 80 andere ervaringen: het bestaat echt, om met een groep homo- bi mannen op een krachtige en liefdevolle wijze bij elkaar te zijn. Met ruimte voor wanhoop en gemis en de mogelijkheid om in contact te zijn met je ziel en zaligheid. Je bewust te zijn van je eigen oordelen en daarvan een milde toeschouwer te worden. Uniek in de ‘homo gemeenschap’!

meer info

 

 

De mannen van het mannenwerk wensen je een inspirerend

2011

We kijken weer terug op een bijzondere oud en nieuw workshop en bereiden ons voor op de komende activiteiten zoals supportgroepen en het gaysoul mannenweekend in maart. De oud en nieuw workshop was begin december al volgeboekt en daarom moesten we een aantal mannen teleurstellen. Overweeg je naar de maartworkshop te komen wacht dan niet te lang met je reservering. Klik hier voor meer info

 

 

 

Oud en Nieuw workshop is  volgeboekt!

Het is mogelijk om je op te geven voor een reserve lijst. Als er mensen afvallen laten we je dat op tijd weten

meer info

 

de eerst volgende workshop is 25-27 maart

 

Bijzondere Kerstnachtdienst met o.a. Jan Andreae als voorganger in De Duif 

 24 december om 24.00 uur.

De Duif is die avond vanaf 23.15 uur open

Als de regering haar plannen doorzet, komen zeker 180.000 mensen met hiv te overlijden. Jij kunt dit voorkomen. Laat van je horen. Stuur een condoleancekaart naar staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken en voorkom dat dit werkelijkheid wordt.KLIK HIER!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011 © Stichting Mannenwerk