Home Stichting Mannenwerk, bestuur, medewerkers, geschiedenis Agenda 2013 met info over meerdaaagse workshops en avondsupportgroepen Nieuwsbrief, het laatste nieuws van Stichting Mannenwerk Magazine met actuele verhalen Mannenlinks, webadressen voor de man van NU! Contact met Stichting Mannenwerk    

extra lang mannenweekend inclusief feest en verblijf in een top locatie! 

aanvang donderdagavond 29 december 2011 om 20.00 uur einde zondag 1 januari 2012 rond 15.00 uur

 

Oud en Nieuw 2011-2012

Bezinning, contact, verdieping, inspiratie en plezier!

 

Voor een paar dagen echt iets anders organiseert Stichting Mannenwerk weer een extra lang en feestelijke Oud & Nieuw weekend voor mannen (ho, bi, trans en hetero) op de prachtige locatie Sparrenhorst in Nunspeet.

 

 

Oud & Nieuw 2011-2012

info

praktische info
programma
workshopleider
locatie
annuleringsregeling

 

RESERVEREN  

 

 

 

 

 

"Life is what happens to you while you're busy making other plans."

 

John Lennon

 

 

 

 

 

 

linkpartner

Oud en Nieuw pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oud & Nieuw / Vroeger & Nu

 een bel en mail ronde!

Vivan Mell: 'Ik was toen 8 jaar en ook de eerste jaarwisseling waar Moe van der Horst, mijn stiefmoeder,  voor de eerste keer bij was.  Een nog vroegere herinnering die naar boven komt borrelen over die periode van het jaar is er een waarin ik in de woonkamer met mijn vader, moeder en oudere zus de kerstboom met de kerstboom bezig zijn. De sfeer was gespannen, er was ruzie. De aanleiding was de veel te grote kerstboom die mijn vader gekocht had. Zou toen de basis zijn gelegd voor de periode in mijn leven waarin ik niet echt kon genieten van feestdagen? Ik denk het wel.' Joan de Roos: Op Nieuwjaarsdag is mijn jongste broer geboren. Er was een nieuwjaars- bijeenkomst van de kerk. Mijn moeder had vlak voor de bevalling nog gezorgd voor leuke bloemetjes op de tafeltjes. Op elke tafeltje stond een bosje in één van de vele potjes scheerzeep van mijn vader (Fokro-Kwiek, vlugschuimende scheercrème). 

Ik had geen idee wat me na afloop van de feestelijkheden thuis te wachten stond … 

'Zoals de laatst jaren het geval is breng ik de jaarwisseling opnieuw door met een groep mannen die deelnemen aan de eindejaar- workshop  .

Gelukkig is dat deze keer weer in congrescentrum Hotel De Sparrenhorst in Nunspeet. Ik hou wel van wat luxe tijdens dit soort feestdagen.

'De periode dat ik niet kon genieten van de eindejaar periode lig al weer een tijde achter me.  Dat vervelende gevoel in die tijd van het jaar is langzamerhand uitgesleten vanaf het moment dat ik mij begon te realiseren dat dit sombere gevoel over kerst en Nieuwjaar ergens in mijn jeugd moest liggen. Vanaf dat moment kon ik tegen mijzelf zeggen: “NU IS ER NIET ZO HEEL VEEL AAN DE HAND”. Als ik dat mijzelf duidelijk maakte gleed die somberheid op zijn minst voor enige tijd van mij af.  Nieuw is nu dat ik dat bijna nooit meer hoef te doen.  

Met Oud en Nieuw 2010/2011 ben ik bij het Mannenweekend. Dat is me vorig jaar goed bevallen en voor herhaling vatbaar. Hopelijk is er weer sneeuw! Leuke mannen zijn er sowieso. 

Hoe zit Oud en Nieuw in mijn dagelijkse leven? 

Ik hecht aan het oude, vooral in relaties en religie. Ik merk wel dat ik nu meer opensta voor nieuwe dingen dan in mijn jongere jaren.

 

 

 

Huub Bouman: Met Oud & Nieuw hoop ik in Sydney te zijn als onderdeel van een reis van drie maanden door Zuidoost Azië en Australië waarbij de reis het doel is. Een reis in mijn eentje waarbij ik voor het eerst in mijn leven alleen voor mijzelf hoef te zorgen.

Mijn eerste herinnering aan Oud en Nieuw is de oudejaarsavond toen ik zo'n jaar of zes was mijn vader bakte oliebollen en mijn broertje en ik hielpen hem daarbij dan een paar uur naar bed van slapen kwam niet veel,veel te spannend. Dan er uit spelletjes doen en om twaalf uur voor het raam vuurwerk kijken. Al met al een herinnering van warmte en genegenheid.

Oud en Nieuw in het dagelijks leven is voor mij een worsteling tussen het vasthouden aan het oude want dat is vertrouwd en comfortabel en het nieuwe onbekende wat ik echt nodig te heb om verder te kunnen groeien.

Johan van Breukelen: Een paar dagen rond Oud en Nieuw met zo'n 20 man is voor mij wel een mooie mannier om die dagen goed door te brengen.  Een fijne mix van aandacht voor zaken die er toe doen en feestelijke samenzijn op een goed verzorgde locatie zoals de Sparrenhorst. Zoals met meer dingen in mijn leven geniet ik vooral ook van de voorbereiding. Heerlijke momenten vind ik als op oudejaarsmiddag uit sommige kamers muziek en gezang klinkt, terwijl een aantal andere mannen de workshopruimte omtoveren in een feestzaal. 

Als kind was het lang opblijven het leukst. Meestal een volle kamer met veel mensen en lawaai en een uur stil zijn om naar Wim Kan op de radio te luisteren. Bang voor de rotjes van mijn oudere broers. Het leukste wat ik me herinner waren weer de voorbereidingen, het oliebollen bakken door mijn moeder (een teil vol) en het mooi maken van mijn zusters! Vol verwachting voor een feest avond waar eigenlijk geen zak aan was.

Oud en nieuw zit ook in mijn leven van alle dag. Momenten van geluk als ik oude patronen doorbreekt en nieuwe wegen vindt.

Willem van Eekelen; Ik heb nog geen plannen voor Oud en Nieuw. Omdat ik de komende tijd behoorlijk druk ben heb ik niet zo'n zin in veel gedoe. Meestal regelt het zich tegen die tijd vanzelf wel.

Een hele duidelijke herinnering die ik heb aan Oud en Nieuw is toen ik 12 jaar was (misschien niet mijn oudste herinnering, maar wel een memorabele). Mijn moeder (mijn vader was al enige jaren overleden) had in december een nieuw huis gekocht, maar we waren nog niet verhuisd. Om twaalf uur ben ik met mijn moeder en met enkele van mijn oudere broers van het oude ouderlijk huis naar het nieuwe gewandeld, wat ongeveer een half uur duurde. Ik was er nog niet geweest en ook nog nooit in dit deel van de stad. Het oude huis stond in een oude wijk, het nieuwe in een redelijk nieuwe: Er ging een wereld voor me open. 

In het nieuwe huis was er nog niks. Mijn oudste broer was met de auto gegaan en had de voorbank van zijn eend (2cv) in de kamer gezet. Gezeten op dit bankje, op de huishoudladder en op een kratje bier hebben we daar het nieuwe jaar ingeluid.

Een andere herinnering is de traditie van mijn broers om rond twaalven een sigaar op te steken, terwijl ze die normaal nooit rookten. De sigaar was handig voor het aansteken van het vuurwerk.

Ik heb niet zo veel met de traditie van Oud en Nieuw. Oud en Nieuw 'speelt' eigenlijk het hele jaar door. Ik heb geleerd om me niet vast te houden aan het Oude, vertrouwde en veilige, maar me open te stellen voor het Nieuwe, het avontuur. Wat overigens niet altijd lukt. Mijn ervaring is: Als er 1 deur dicht gaat, gaan er minstens 3 open. Ik heb geleerd daar op te vertrouwen. Als iets 'voorbij' is, is er, ook al is het niet altijd leuk, ruimte voor iets nieuws. En soms kun je het oude koesteren (zoals herinneringen), terwijl je het nieuwe beleeft.

Ad Schuring: Ik weet nog niet wat ik met Oud & Nieuw ga doen. Het gaat niet goed met mijn moeder, dus ik denk, dat ik, tenzij het allemaal heel snel afloopt, in de buurt wil blijven.

Eerste herinnering aan Oud & Nieuw? Gek, niet zoveel levendige herinneringen, eigenlijk. Wel van  kerstmis: uit je bed gehaald worden voor de nachtmis, mooie kleertjes aan, ontbijt dat daarna klaar stond. Nee, oud en nieuw vond ik veel minder: Lang wachten tot het 12 uur werd vond ik vervelend, Vuurwerk zei me niks. Champagne altijd goor drankje gevonden, waar je door het vele eten ervoor snel misselijk van werd. En dat obligate zoenen, BAah! Doe ik nu nog steeds niet aan mee!

Heb oud & nieuw heel veel jaren doorgebracht in het Delftse Homo Clubhuis, maar voel me steeds minder verwant met de huidige 'normale-homo' generatie, die daar nu domineert. Dus zoek ik wel naar plek waar ik het dan kan vieren. Vond het 2 jaar geleden erg leuk bij jullie, maar wel met de neiging naar iets te 'zweverig', voor mij. Ik vond het een heel prettig alternatief om het met de broek op de kniejen in de darkroom van de Boss te verblijven tussen 31-12 en 1-1 van de laatste oud & nieuw. Misschien doe ik dat dit jaar wel weer.

Een foto en film sessie rond oudjaarsavond lijkt me ook heel leuk, maar die zal ik dan zelf moeten organiseren, vrees ik, of kan dat een deel van jullie programma zijn?

 2010 -2011

 

Zo'n 15 jaar organiseren we rond de jaarwisseling een Oud en Nieuw workshop. Een mooie traditie van vier dagen bezinning, contact, verdieping en vooral ook plezier. Een hoogtepunt tijdens deze vierdaagse workshop is de oudejaarsavond. Iedereen wordt uitgenodigd iets te laten zien. Dat kan een verhaal, gedicht, lied, dans zijn. Iets wat je zelf graag wilt laten zien, er is een podium en er is publiek met goede aandacht. Een fantastische plek om een stap te zetten op dit gebied. Het leuke is dat je het alleen maar doet als het voor jou goed is, niet omdat het moet. Er zijn altijd mannen die kiezen om toeschouwer te zijn en dat is ook goed. Veel mensen hebben wel een verhaal met Oud & Nieuw. Dat het verplicht 'gezellig' moet zijn, dat je mee moet doen! Op de oudejaarsavond bij het mannenwerk is juist daar aandacht voor. Er moet helemaal niets! Ieder is op zijn eigen mannier aanwezig en de diversiteit die mannen laten zien in optredens maken zo'n oudejaarsavond tot een onvergetelijke oud en nieuw! Elk jaar weer!

Ben:

'Oh ja, en het Oudjaarsfeest was vet gaaf cool !'

Oudejaarsavondfeest; Traditioneel is het oudejaarsavondfeest een hoogtepunt in deze dagen, met persoonlijke optredens, theater, zang, dans en poëzie. Je wordt uitgenodigd om een bijdrage te leveren voor deze feestelijke avond. Je kunt natuurlijk ook besluiten om er als toeschouwer van te genieten!
2009-Dirk: Na het diner ga ik een half uurtje op bed liggen en sta een kwartier lekker onder een warme douche. Dat doet me goed, ik trek mooie kleren aan en ben uitgerust en klaar voor de feestavond. een open podium waar ruimte is voor een lied, een gedicht, een dans, een sketch. Mij niet gezien, ik durf dat echt niet, heb teveel schaamte op mezelf zitten en ik heb dan ook immense bewondering voor diegenen die dat wel doen! meer 2001-Evert; 'het is voor mij een bijzondere jaarwisseling geweest. Na al die jaren heb ik in dit weekend alles gedurfd, ‘alles’ gedaan, veel ontvangen, veel gegeten, eeeh…ik bedoel natuurlijk: veel gegeven. Veel van anderen gezien, goede en leuke optredens, zelf veel gevoelens laten zien,  lekker gedanst, lekker (vals) gezongen, goede gesprekken gevoerd, onderuitgezakt op de bank gezeten, gedold, geplaagd, gekeet, geproest en geproost, maar ook verstild geweest, naar binnen gekeken, en goud gevonden.' meer

 

 

Ervaringsverhalen Oud & Nieuw 2009 -2010

 

verslag van erik

OUD-EN-NIEUW WORKSHOP 2009-2010

Stichting Mannenwerk

De annonce in NRC-Handelsblad maakte mij nieuwsgierig. Ik had niet eerder van de stichting gehoord en nam een kijkje op hun website. Daar las ik het verslag van een deelnemer aan de workshop 2008-2009 en dat sprak mij wel aan. Tegelijk vond ik het ook wel eng om met een stuk of twintig wildvreemde mannen, waarschijnlijk allemaal jonger dan ik, vier dagen in openhartigheid door te brengen. Een telefoongesprek met een van de teamleden trok mij over de streep. Ik reserveerde toch maar wel een eenpersoonskamer, dan kon ik me tenminste terugtrekken als ik dat wilde. Ik ben nogal op mezelf, maak niet zo gemakkelijk contact, vraag me altijd af of de ander daar wel van gediend is.

Nunspeet. Sparrenhorst in de sneeuw. Een comfortabel hotel, zo groot dat ik een paar keer verdwaalde. Ruime kamer, goed bed en prima eten. De eerste bijeen-komst was voor mij best spannend, maar al gauw voelde ik me op mijn gemak. Ik vond het soms moeilijk om à la minute te reageren, ik wil eerst goed nadenken en de juiste woorden zoeken. Gelukkig waren er altijd anderen die eerder hun mond open deden, zodat ik de tijd kreeg om mijn reactie voor te bereiden. Het doel dat ik met de workshop voor ogen had, noemde ik "wijsheid opdoen" en om dat te bereiken, zou ik "luisteren". Die trefwoorden stonden op mijn poster en daar heb ik de foto van een eigenwijs 9-jarig jongetje bijgeplakt.

Tijdens de sessies in de grote en de kleine groep lieten mannen zich van hun kwetsbare kant zien. Mooi en soms ontroerend. Ik kan het zelf nu ook beter dan vroeger. De tweegesprekken zetten mij soms voor het blok: ineens vijf minuten over je gevoelens spreken zonder bedenktijd gaat mij slecht af. Ik heb dan ook een keer vijf minuten mijn mond gehouden. In een ander tweegesprek heb ik de moed gehad om de gesprekspartner te bekennen dat ik hem een aantrekkelijke man vond, wat mij kwam te staan op de reactie dat hij niet op oudere mannen viel. Ik had het beter niet kunnen zeggen, maar deed in elk geval weer wat wijsheid op. De oefeningen aan het begin en eind van de sessies waren voor mij nieuw en aangenaam rustgevend.

Ik vond het prettig dat er nogal wat vrije tijd in het programma zat. Ik heb door het bos gewandeld, ben wezen zwemmen en kon even alleen zijn op de kamer. De bar was 's avonds laat een goed ontmoetingspunt. De bijeenkomst met de dierbare voorwerpen heb ik heel erg gewaardeerd en ik heb er ook waardering ondervonden. Van de oudejaarsavond heb ik genoten en ik ben blij dat ik er ook aan heb bijgedragen, daar zag ik aanvankelijk wat tegenop. Samenvattend: fijne dagen, veel ontvangen, ook iets gegeven, lieve mannen. Dank aan iedereen en vooral aan het team van Mannenwerk.

Erik

verslag Joep Oomen

Joep; Ja het was goed thuiskomen ! Als een ander man ! !!. (vraag dat maar aan mijn vriendin :-) ) Het doordeweekse weekend heeft me veel goeds gebracht en het was veruit de beste oud en nieuw die ik ooit heb mogen ervaren.

Wat het weekend me duidelijk heeft gemaakt is dat we vooral mens zijn, en daarbij ook man. En of je dan Homo, Bi of Hetro bent maakt helemaal niks uit.

Wij als 'mannen' mens hebben een omgeving nodig om in te groeien, en dan bedoel ik innerlijk groeien. Dat is spreken over wat je als man bezig houdt, onder mannen, met respect, liefde en mededogen.

Het mannenweekend dat jij hebt neergezet was voor mij een mooie setting om te mogen spreken en te luisteren en ik besef nu weer het gemis van 'sprekende mannen' in mijn 'normale' leven. Ziedaar de noodzaak van de door jullie gecreëerde setting. !

Zelden heb ik me eerder zo OK gevoeld in grote groepen mannen, ook al was het soms best eng. Maar door het enge te ervaren in een veilige omgeving, maakt dat wat 1st eng was, eigenlijk heel mooi is. En geloof me, ik heb veel mooie ervaringen nu !

Kortom het oud en nieuw weekend was voor mij een verademing en heeft zeker een bijdrage geleverd aan mijn innerlijke groei. Daarvoor mijn oprechte bewondering en dank !

Groet Joep Oomen

P.S.

Ondertussen heb ik wilde plannen om zelf ook dit soort weekenden te gaan organiseren, omdat het nodig is. In de zoektocht naar mijn "mannen kracht" heb ik al wat meer van dit soort meetings mogen ervaren en in mijn beleving komt het uiteindelijk toch altijd neer op je innerlijke kracht. De kracht die je nodig hebt om je leven of missie te volbrengen zoals je dat zelf het beste bevalt. Omgeving, ervaring, voelen en inspiratie zijn daarbij een must. 

Homo, Bi of Hetero maakt eigenlijk niet uit, maar ik begrijp dat voor iedere 'doelgroep' een andere benadering handig kan zijn.

Wellicht dat ik in een later stadium een beroep mag doen op jullie wijsheid ?

Johan, HARTelijk dank !

verslag Ton Klomp

Ton: Ik vond deze vorm van communicatie spontaan en heb mijn gevoelens naar buiten kunnen brengen maar had daar wel tegen op gezien. Het heeft toen wel lang geduurd voordat ik de stappen ondernam om mij voor die workshop op te geven..

Om mijn gevoelens bloot te stellen is al moeilijk genoeg maar het is het vertrouwen waard geweest Wel heb ik gemerkt dat in grote ruimtes mijn gehoor niet meer is wat het geweest is. Johan, Mijn dank dus dat ik naast je mocht zitten als jij het woord nam.

Ook wil ik hierbij de hele organisatie bedanken want uiterlijk verliep alles op wieletjes maar je merkte wel dat hier veel ervaring in was verscholen.

Hulde dus voor deze wijze van opzet en uitvoering.

met vriendelijke groeten Ton Klomp.

 

verslag Dirk

Dirk: Het is dinsdag 5 januari en buiten sneeuwt het gestaag door. Binnen is het warm, maar ook binnen in mij is het vuur brandend. De vonk die tijdens de oud & nieuw workshop weer ontvlamd is, is niet gedoofd, zoals ik vreesde, maar heeft zich verspreid door mijn hele lichaam, ziel en geest. Een opmerkelijke rust heeft zich van mij meester gemaakt, al zijn de tijden woelig en is er veel slecht weer op komst. Het simpele "ik mag zijn wie ik ben" heeft een verbluffend effect op de continue onrust die ik maar al te goed ken. Ik ga weer ademhalen en besef, maar voel ook zo goed, dat ik naar mijn vermogen mag leven en dat ik aan niemand anders verantwoording schuldig ben. Als ik even niet op let, doe ik het weer, leef ik weer naar de (veronderstelde) wens van een ander, zo hardnekkig en gesettled is het wel in mij, maar die simpele frase leidt me  steeds weer terug naar mijn essentie.

Ik ben niet meer teruggegaan naar mijn werk, maar luister naar alle signalen van mijn gestel. Ik ben moe, ik ben zó moe en kies ervoor dat serieus te nemen, moe te mogen zijn en te leven naar de energie die er is. En niet die weinige energie te verspillen aan wat van mij verwacht wordt, maar te besteden aan wat ik nodig heb. In de eerste plaats aan de basiszaken zoals slapen, eten, wassen etc en als de energie het toelaat aan kontakten en uiteindelijk aan mijn wezenlijke verlangens. Ik besef dat ik zo lang om de hete brij ben heengelopen, dat ik al 40 jaar geen gehoor heb gegeven aan wat mij wezenlijk bezielt. Het is hoog tijd te gaan leven vanuit mijn hart, om te laten spreken wat er in me zit en dat is zo ongelooflijk mooi en veel !

Ik besef ook dat het pad voor me niet makkelijk zal zijn. Ik heb zó geleerd niet mezelf te zijn, dat een klein beetje druk van buitenaf me al doet wankelen. Ik zal structuur, bewustzijn en steun nodig hebben om niet te vallen. En de keuze voor mezelf komt met offers, pijn, angst en ongemak, maar ik voel zó intens dat dit de enige weg is om mijn ziel vrij te maken, werkelijk tot leven te komen en liefde te laten stromen, dat de keuze geen keuze meer is, maar een vanzelfsprekendheid. Dit ben ik, een liefdevol mens, willend te geven en te ontvangen, maar wel naar eigen vermogen.

Dank je wel, Johan, voor de liefde die je gegeven hebt, voor het luisterende oor en hart, voor het creëren van een veilige omgeving, waardoor ik me weer heb kunnen openen. Waardoor ik me weer heb kunnen verbinden met mezelf en daardoor met anderen. En waardoor ik sterker dan ooit voel dat ik mag zijn wie ik ben, dat ik mag leven vanuit mijn vermogen, dat ik verbinding mag maken vanuit mijn essentie en dat ik mijn talenten mag ontplooien.

Liefs van Dirk.

 

 

 

 

Deze workshop is voor alle mannen die aan het eind van het jaar met ruimte en goede aandacht willen terugkijken; op wat achter je ligt, stilstaan bij je leven zoals het nu is, om vervolgens het nieuwe jaar bezield en geïnspireerd te beginnen.

Bestaat er echt zoiets 

als de toekomst?

Bestaat er echt zoiets 

als het verleden?  

Of is er alleen het eeuwige heden,

waarin gedachten over de toekomst en gedachten over het verleden verschijnen?

Jeff Foster

de veluwe

In NH Sparrenhorst te Nunspeet op de Veluwe wordt alles in het werk gesteld om je optimaal te laten genieten van de eigentijdse sfeer. Je verblijft in een luxe 1-of 2 persoonskamer, je geniet van een uitstekende keuken en kunt ontspannen in het Wellness Center met zwembad en sauna.

Erik: 'Ik vond het prettig dat er nogal wat vrije tijd in het programma zat. Ik heb door het bos gewandeld, ben wezen zwemmen en kon even alleen zijn op de kamer. De bar was 's avonds laat een goed ontmoetingspunt.

 

 

Ervaring van Ben, deelnemer Oud & Nieuw workshop 2008 -2009

Begin december. Afgelopen jaar ben ik vooral bezig geweest om terug te kijken op een pijnlijke ervaring die ik eerder dit jaar had. Ik draai er al een tijdje omheen, maar het verleden wil maar niet veranderen. Ik ben mezelf een beetje zat. Hier zit echt geen beweging in. Even iets anders, iets voor mezelf, iets dat niet over het verleden gaat, … de Oud & Nieuw workshop van Mannenwerk ziet eruit als een welkome afwisseling. Ik ga er heen om mezelf een beetje te vermaken, want daar heb ik op dit moment vooral behoefte aan: even ‘niets moet, alles mag’.

Al op de eerste avond, bij het kennismakingrondje, word ik geconfronteerd met een keus die ik onbewust maak, een keus waarin ‘moeten’ een belangrijke rol speelt. Ik heb mezelf een beetje geforceerd door naar iedereen héél aandachtig te luisteren. Omdat ik vind dat dat hoort, ook als je je aandacht er eigenlijk niet bij kan houden. Resultaat: ik ben na afloop doodmoe. Het is even schrikken dat ik bij een ‘eenvoudig’ kennismakingsrondje in een groep al zo bezig ben met moeten, terwijl ik mezelf juist vrij had gegeven voor deze workshop. Nu kom ik er ‘toevallig’ achter, maar hoe vaak zou ik dit wel niet op een willekeurige dag doen? Enfin, de workshop is begonnen. Niets moet, alles mag.

Het programma van de workshop kent structuur maar de inhoud creëer je als deelnemer zelf. Of de workshop je niets of heel veel zal brengen, hangt uiteindelijk dus helemaal van jezelf af. Een concept dat mij aanspreekt: ik ben zelf in charge. Op de tweede dag van de workshop heb ik er ’s ochtends voor gekozen mezelf een beetje af te sluiten voor al die inkomende verhalen en emoties van anderen. Het moet tenslotte wel leuk blijven. Ik heb zin om een beetje oppervlakkig aanwezig te zijn. Ik kom de dag goed door. Onaangeraakt kijk ik soms naar mannen om me heen die afdalen in soms diepere emotionele lagen. Knap, denk ik, maar ik hoef even niet. Ik ben blij met mijn keus, want niet meegaan met wat -in mijn beleving- van je verwacht wordt in zo’n groep, is voor mij een stapje vooruit, ook al betekent dit dat ik de veilige keus maak om mezelf maar tot op zekere hoogte te laten zien. Ergens aan het einde van de middag doe ik een kleine ontdekking bij mezelf. De keus die ik gemaakt heb, komt met een prijs: ik maak geen contact met de mannen om mij heen. Ik zie iemand tegenover me gevoelsmatig van alles meemaken en ik kijk er naar zonder enige betrokkenheid. Ik kijk alsof ik er zelf niet bij ben, alsof ik me in een geïsoleerd klein wereld van mezelf bevind, waaromheen het leven zich verder afspeelt. En dan voel ik uiteindelijk toch iets: ik voel dat ik dit niet wil.

De volgende dag laat ik ‘het’ dus maar over me heen komen. Ik voer een tweegeprek met iemand die ik al van voor de workshop ken. Mijn gesprekpartner toont zich aan mij op een wijze die ik niet eerder gezien heb. Ik kan niet anders dan ontroerd raken. Innerlijk bedank ik hem ..én mezelf voor de blik achter de gebruikelijke schermen. We kijken elkaar even diep aan; ja, dit is contact maken. Ik ben daarna even in een jubelstemming die zich vertaalt in een schaterlach waarvan ik de rest van de groep een halve minuut lang laat meegenieten. (Nee, geen schaamte). Ik heb de smaak te pakken gekregen. Later die dag en ook de dag erna ga ik wat actiever experimenteren met dat gekke ding in mijn buik: gevoel. Ik probeer twee dagen lang mijn gevoel niet routinematig weg te drukken, maar toe te laten.

Ik ontdek weer wat nieuws: achter mijn emoties komt een gevoel van levensvreugde tevoorschijn. Als een soort prijs die ik mag ophalen na wat ‘vuil werk’ gedaan te hebben.

Op nieuwjaarsochtend ben ik onbedoeld te vroeg op. Ik loop alleen door een leeg bos en voel van alles in me omgaan. Ik voel me echter vooral gelukkig, gewoon met mezelf en het moment. Geen kick of euforie, maar een hele rustige blijdschap. Heel lekker om zo een nieuw jaar in te lopen.

Ja, ik was even vergeten wat mannenwerk kan betekenen. Voor mij was het dit keer helemaal right time, right place, right people. Mannenwerkers, bedankt hiervoor!

Oh ja, en het Oudjaarsfeest was vet gaaf cool !

 

2011 © Stichting Mannenwerk