‘Er gaat een jongen op weekend’

Op het moment dat je dit leest heb je vast ooit gehoord en of nagedacht over deelname aan een mannenweekend. Tja, wat stel je je bij een mannenweekend voor? Veel buitenlucht, barbeque en survival want dat is toch wat échte mannen doen?  (bier)

Maar achter die activiteiten zal toch wel meer zitten hoopte ik. Het is toch ook een gelegenheid om eens stil te staan bij je automatische gedachten, bij die automatismen waarbij het misschien wel goed is eens stil te staan. Want wil je wel altijd op die geautomatiseerde manier blijven reageren? Is dat altijd wel de meest effectieve manier? De gedachte me op te geven voor een mannenweekend spookte een tijdje door mn hoofd. Totdat ik op een zondagmorgen wakker werd in een vreemd bed en naast ontbijt ook de NRC next kreeg aangereikt. Daar stonden twee regels. Workshop Persoonlijk Leiderschap in het hier&nu en www.manvannu.nl.

De dagen erna heb ik verschillende keren naar de site gekeken en uiteindelijk heb ik me opgegeven. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven, ik had mezelf beloofd als het niks is sta ik zaterdagavond gewoon weer in mn favoriete kroeg.

Vrijdagavond 10 november, de eerste avond van mijn eerste mannen weekend. Beetje nerveus cruise ik richting Lunteren. Had mn wandelschoenen paraat want Lunteren ligt in een schitterende omgeving. Een beetje afwachtend zat ik na aankomst de heerlijke snert te eten en de eerste gesprekjes vonden plaats. Ook viel het me op dat veel mannen elkaar al kende. Mmh eerste negatieve gedachte, wat een kliekje en ben ik niet een van de jongste? Val ik dadelijk buiten de groep?

We worden bij elkaar geroepen door Johan en we plaatsen ons in een grote kring. Ja, 100% zeker ik ben de jongste en in de minderheid als hetero jongen. Tweede negatieve gedachten:”Het zal mij benieuwen hoe lang ik hier blijf zitten”. Mijn vrije weekende zijn schaars DUS ze moeten wel leuk zijn. Daar komt de eerste bevestiging van mijn weekend thema. “VERWACHTINGSPATROON”. Zat ik daar niet in die grote kring met een groot verwachtingspatroon in gedachten?  De barbeque de survival etc.

Johan heet ons mannen welkom en de kriebels gingen over mijn rug. Ik heb mezelf nog nooit als man beschouwd. Ik ben een jonge vent, een jongen en zeker geen man. Weer dat verwachtingspatroon thema:”wat verwacht je van een man?”

De kringgesprekken waren leuk, interessant en tevens een beetje eng. Geheel anders dan “verwacht”en dat was nou juist datgene dat het zo interessant maakte. Eens wat anders dan anders hoewel het ook moeite kost je van je patronen los te maken.

De groep bestond uit bijzondere mannen waarmee het heerlijk was eens te discussiëren over relaties, rol vader-zoon etc. Het weekend heeft me veel kapstokjes opgeleverd waar ik in mijn dagelijks leven nog graag ervaringen aan ophang. Deze kapstokjes helpen me bepaalde gedachten te plaatsen en eens op een andere manier aan te kijken. De bevestiging dat er meer mensen zijn die met dezelfde thema’s stoeien geeft mij veel steun. De bevestiging mens te zijn.

Dus jij daar, die dit nu leest twijfel je nog je op te geven? Gewoon doen en voel je je door mij aangespoord je op te geven dan weet ik dat je me ergens rond de zaterdagmiddag vervloekt… Zet dan door het is zeker de moeite waard!!

Ik heb zeer bijzondere gesprekken gevoerd waar ik de gehele groep dankbaar voor ben. Zondagmiddag reed ik met de net aangeschafte CD nummer 14 “onderweg”inderdaad heerlijk vrij  naar huis. De feestdagen zijn al een tijdje achter de rug maar waarom zouden wij elkaar alleen dan een gelukkig nieuwjaar wensen? (verwachtingspatroon). Graag wens ik jullie in het komende jaar heel veel momenten van NU!!

Succes !!

Koen