Het is geen doel op zich dat mannen zich met elkaar terugtrekken, en het is ook niet persé nodig. Maar de ervaring leert dat het voor veel mannen wel goed werkt om een keer naar de eigen binnenwereld te kijken en die te betreden, zonder vrouwen in de buurt.

Mannen denken bij ‘intimiteit’, ‘gevoeligheid’, kwetsbaarheid, ‘warme persoonlijkheden’, enzovoorts, vaak eerst aan vrouwen en niet aan zichzelf of andere mannen. Ze plaatsen die zachte kwaliteiten meestal buiten zichzelf, met name op vrouwen.

Veel mannen zijn, onder meer door hun socialisatie, geneigd hun gevoelens, hun pijn en hun behoeftes te ontkennen of wat weg te drukken.

Als mannen, binnen een helder kader uitgenodigd worden stil te staan en naar zichzelf te kijken, zonder oordelen, met ruimte en aandacht, dan gaat er voor die mannen vaak letterlijk een wereld open.

Onze ervaring is dat het voor veel mannen een zeldzame en bijzondere ervaring is om alleen met mannen samen te zijn en te delen over datgene wat je echt bezighoudt. In het dagelijkse leven is er vaak geen goede aandacht voor verdieping.